Байерн с втора поредна победа, легендата Томас Мюлер ознаменува историческото си постижение с гол

Байерн (Мюнхен) победи Фрайбург с 2:0 в мач от 2-рия кръг от Бундеслигата и първо домакинство за сезона на баварския гранд. Хари Кейн се разписа от дузпа в 38-ата минута и по този начин вече няма съперник в Бундеслигата, срещу който капитанът на Англия да е играл и да не се е вкарвал. Легендата Томас Мюлер пък удвои аванса на тима си в 78-ата минута в така специалния за себе си ден. Днешният мач се оказа такъв за ветерана и истинска емблема на Байерн, който днес влезе в игра след почивката и стана играчът с най-много мачове в историята на клуба - 710. С това Мюлер подобри постижението на големия вратар Сеп Майер. В края на срещата пък гостите пропуснаха да вкарат почетно попадение, след като пропуснаха дузпа. Така новият треньор на Байерн Венсан Компани и момчетата му записаха втора поредна победа в първенството, докато Фрайбург остава с 3 точки след първите два кръга.

Днешният съперник е един от най-удобните за Байерн според статистиката и това се потвърди и днес. Баварците остават непобедени в последните си вече 17 мача в Бундеслигата срещу Фрайбург. Днешните гости пък никога не са печелили мач в първенството в Мюнхен от 25 опита (само 3 равенства и вече 22 загуби). През миналия сезон Байерн спечели на "Алианц Арена" с 3:0, а срещата във Фрайбург завърши 2:2.

Венсан Компани пък отново нямаше да може да използва контузеното ново попълнение Хироки Ито, Йосип Станишич, Даниел Перец, Арион Ибрахимович, както и невъзстановения Льорой Сане. Белгийският треньор днесб е направил няколко промени в състава си, както и във формацията. Байерн излезе в доста офанзивната схема 4-1-4-1. Кимих отново се завърна на десния бек вместо Саша Боей, а отляво Рафаел Герейро започна вместо Алфонсо Дейвис, като Ким Мин-Жае и Дайо Упамекано отново бяха титулярите в защита. Александър Павлович имаше по-дефанзивни функции, а по крилата действаха Серж Гнабри и получилият шанс да излезе като титуляр Матис Тел. Джамал Мусиала и Майкъл Олисе пък бяха офанзивните халфове зад Хари Кейн. Преди началото на мача Кейн получи наградата си за голмайстор на първенството за миналата година.

Хари Кейн не е “отметнал” само днешния съперник на Байерн

Юлиан Шустер пък бе без контузените Михаел Грегорич, Мануел Гулде, Максимилиан Филип, Кенет Шмид и Даниел Кофи-Куере. Фрайбург започва в схема 4-2-3-1, като атаката на тима водеше Чуквубуике Адаму, подпомаган в задни позиции от Рицу Доан, Мерлин Рьол и Винченцо Грифо.

Първото положение в мача за Байерн, който представи за пръв път третия си екип, който бе изцяло в бяло, дойде в 7-ата минута. Матис Тел изведе Хари Кейн и англичанинът от малък ъгъл стреля, но от външната страна на мрежата. Единадесет минути по-късно след добър пробив отдясно защитник на Фрайбург успя да избие топката пред крака на Джамал Мусиала, а последвалият опасен удар на Тел бе блокиран. Натискът на баварците продължи и шут на Майкъл Олисе трябваше да бъде отразяван от Флориан Мюлер още в следващата атака. Последваха по-спокойни минути, когато дойде 35-ата минута. След центриране на Майкъл Олисе Хари Кейн стреля с глава, а топката се удари в ръката на Макс Розенфелдер. След консултация с ВАР главният съдия Кристиян Дингерт посочи бялата точката, а именно капитанът на Англия изпълни безупречно дузпата и реализира за 1:0, като по този начин счупи "прокобата" срещу Фрайбург. Гостите опитаха веднаха да отвърнат на удара чрез изстрел на Винченцо Грифо, но Мануел Нойер внимаваше и улови.

Втората част също започна спокойно, като дори Фрайбург имаше леко предимство. В 59-ата минута Томас Мюлер официално стана играчът с най-много мачове в историята на Байерн, като влезе влезе на мястото на Майкъл Олисе и бе бурно приветстван от феновете на "Алианц Арена". В игра се появи и Кингсли Коман, който замени Матис Тел. Малко след това баварците баварците допуснаха неточност в защита, но ударът на Патрик Остерхаге бе блокиран. Едва в 72-рата минута Байерн отправи първия си удар по посока Флориан Мюлер, който бе дело на Кингсли Коман, но не намери целта. Междувременно Венсан Компани направи още рокади в състава си и пусна в игра Жоао Палиня и Конрад Лаймер на местата на Александър Павлович и Джамал Мусиала.

Така се стигна до 78-ата минута, когато легендата Томас Мюлер ознаменува историческото си постижение днес и с попадение. Серж Гнабри центрира добре към ветерана, той технично финтира Максимилиан Егещайн и с хубав удар с левия крак не остави никакви шансове на съфамилника си на вратата на Фрайбург - 2:0 за Байерн. В последните секунди на мача пък Фрайбург получи дузпа заради игра с ръка на Жоао Палиня, но от 11-метровия наказателен удар Лукас Хьолер прати топката над вратата и срещата приключи при този резултат.

БАЙЕРН (4-1-4-1): Нойер; Кимих, Ким, Упамекано, Герейро; Павлович; Гнабри, Олисе, Мусиала, Тел; Кейн

ФРАЙБУРГ (4-2-3-1): Мюлер; Кюблер, Розенфелдер, Лийнхарт, Гюнтер; Егещайн, Остерхаге; Доан, Рьол, Грифо; Адаму

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти