Без Гран При на Португалия в MotoGP догодина, Унгария се завръща?

Надпреварата за Гран При на Португалия изглежда ще отпадне от календара на MotoGP за 2025 година. Причината е ниската посещаемост на пистата „Портимао“, която далеч не отговаря на очакванията, които организаторите имаха.

„Портимао“ дебютира в MotoGP през 2020 година, благодарение на нуждата за добавяне на повече състезания заради пандемията от коронавирус. През 2021 година португалското трасе прие два старта, а през последните сезони винаги е в началото на календара, като през 2023 дори откри битката за титлата в MotoGP.

Мястото на Португалия в календара на кралския клас ще бъде заето то Унгария. Още през миналата година от Дорна подписаха предварителен договор за провеждането на Гран При на Унгария.

MotoGP планира да се завърне в Унгария през 2025 година

Тогава беше обявено, че надпреварата ще е на „Хунгароринг“, която прие два старта от световния шампион в началото на 90-те години. Сега обаче има едно промяна и вместо на „Хунгароринг“ Гран При на Унгария в MotoGP ще се провежда на новоизградената писта „Балатон Парк“, в близост до езерото Балатон. Очаква се завръщането на Гран При на Унгария да бъде обявено официално на пресконференция в средата на следващия месец.

Любимо състезание на пилоти и фенове се завръща в MotoGP

А отпадането на Португалия означава, че Испания ще може да запази своите четири старта на „Херес“, „Каталуния“, „Моторланд Арагон“ и „Рикардо Тормо“. Оригинално имаше планове тези пет старта да се редуват всяка година, но с отпадането на „Портимао“ това няма да е нужно.

Гран При на Арагон остава в MotoGP до 2026 година

Календарът на MotoGP за 2025 година ще бъде обявен на по-късен етап, но вече има някои дати, които са известни. Ясно е, че сезонът ще стартира в Тайланд на 2 март, след което ще има още едно или две състезания в Азия преди кервантът да се насочи към Америките за надпреварите в Аржентина и Остин. След тях ще започне и европейската порция стартове, която ще продължи до началото на есента, когато ще стартира второто азиатско турне.

Официално: Сезонът в MotoGP стартира в Тайланд

От европейските състезания три вече има и потвърдени дати. Това са Франция (11 май), Великобритания (25 май) и Австрия (17 август). Най-вероятно седмица преди уикенда на „Ред Бул Ринг“ ще се проведе и завръщата се Гран При на Чехия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти