WRC иска да добави още едно асфалтово рали към своята програма

Организаторите на Световния рали шампионат (WRC) искат да добавят още едно асфалтово състезание към програмата на шампионата през 2026 година.

В календара на WRC за сезон 2025 са включени общо 14 кръга, но само четири от тях са на асфалт. „Монте Карло“, „Централна Европа“ и „Япония“ запазват своите места, а към тях се присединява и „Канарски острови“, което практически заменя „Хърватия“. От останалите десет ралита едно е на сняга, а цели девет ще бъдат на макадам.

WRC представи разширения си календар за сезон 2025

Желанието не промоутъра на шампионата е да има малко по-добър баланс между двете основни настилки. Именно затова идеята е през 2026 да бъде добавено още едно асфалтово състезание, което обаче почти сигурно ще бъде за сметка на някое от макадамовите ралита.

Промоутърът на WRC обмисля продажба на шампионата?

Освен „Хърватия“ за място на календара на WRC през 2026 година ще се бори още и „Ирландия“. Надеждите на ирландците бяха за място в календара още за 2025 година, но нужните средства не бяха отпуснати от правителството, но разговорите продължават с поглед към 2026 година.

Ирландия няма шанс да влезе в WRC догодина

„Ние работим с Моторспорт Ирландия и най-вече с техния президент Айдън Харпър, който върши фантастична работа. Той работи денонощно върху това и ние работим с тях колкото можем, за да реализираме амбицията им.„Мисля, че шампионатът ще се радва да отиде в Ирландия. Ние също така бихме искали да добавим още едно асфалтово състезание, за да балансираме малко повече нещата. Ирландия е фантастичен кандидат. Много е вероятно този допълнителен асфалтов старт да бъде в рамките на съществуващия график от 14 кръга“, заяви евент директорът на WRC Саймън Ларкин.

Саудитска Арабия създава проблеми и на WRC

Почти сигурно към календара на WRC през 2026 година ще се присъединят Съединените щати с макадамово рали в Тенеси. Ако и Ирландия бъде добавена то две от ралитата, които са част от графика през 2025 година ще отпаднат за 2026, тъй като отборите и промоутърът на шампионата са единодушни, че календарът не трябва да има повече от 14 кръга.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти