Ингебригтсен подобри световния рекорд на 3000 метра

Олимпийският шампион на 5000 метра от Париж 2024 и четвърти на Игрите в бягането на 1500 метра подобри световния рекорд на 3000 метра на Диамантената лига в Хожув (Полша). Норвежецът направи изключително бягане и триумфира със 7:17.55 минути. Той прати в историята постижението на кениеца Даниел Комен от 7:20.67 мин, поставено в Риети на 1 септември 1996 г. Така Ингебригтсен стана първият европеец след повече от 50 години, който държи световния рекорд в дисциплината.

До днес пък най-доброто постижение на норвежеца в дисциплината беше 7:23.63 мин от 2023 г., с което заемаше трето място във вечната ранглиста.

Бериху Арегави постави нов рекорд на Етиопия и коригира собственото си най-добро постижение и със 7:21.28 мин зае втората позиция. Неговият сънародник Йомиф Кеджелча допълни тройката със 7:28.44 мин.

"Чувството е специално, невероятно. Надявах се да се боря за световния рекорд тук, но на база на тренировките си никога не мога да предрека точно какво време съм в състояние да дам. Не съм си представял, че бих могъл да бягам 7:17. В началото темпото се усещаше наистина бързо, след това започнах да чувствам нещата по моя начин и намерих добър ритъм. 3000 м е тежка дисциплина. Условията бяха трудни днес с жегата, но е еднакво за всички. Това състезание е страхотно. Организаторите правят така, че да са сигурни, че се чувстваме оценени. Сега искам да атакувам световни рекорди във всички дистанции", каза след надпреварата в Полша щастливият Ингебригтсен.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти