Неприятна загуба за Григор Димитров в Монреал след три пропуснати мачбола

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров пропусна неприятно поражение от 62-рия в световната ранглиста Алексей Попирин на осминафиналите на “Мастърс”-а в Монреал - 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2 часа и 40 минути игра. 

Топ ракетата ни направи късен пробив в десетия гейм на първия сет, за да поведе в резултата, а имаше три мачбола (макар и на посрещане) в заключителната част на втория. Той обаче не се възползва от тях, а в тайбрека отстъпи по нелеп начин след наваксано изоставане в мини-брейковете при 5-5. Слаб период в третата част пък доведе до допуснат пробив от страна на Димитров с две непредизвикани грешки, а това се оказа решаващо за успеха на Попирин.

Едва за трети път този сезон Григор губи от противник извън топ 50 на световната ранглиста, като все пак показа позитивизъм след претърпяната контузия на осминафиналите на “Уимбълдън”. Българинът изпусна възможността за четвърти път в кариерата си да се класира на четвъртфиналите на канадския мастърс, като Торонто остава много по-успешната му дестинация. 

В Монреал днешният беше едва вторият осминафинал изобщо във визитката на Гришо, който все пак натрупа 100 точки за световната ранглиста и почти сигурно ще се изкачи до деветото място.

Първи сет

Григор започна отново убедително на сервис, а при 2-1 в своя полза се добра до 0-30 на посрещане. Попирин вкара най-добрите си начални удари точно в този момент за 30-30, само че дойде двойна грешка за 30-40. Излизане на мрежата на австралиеца му помогна, за да вкара гейма в дюс, след което Григор донесе удоволствие на публиката със серия минаващи удари за нов брейк-бол. Три последователни доминантни сервиса и нови атаки напред все пак опазиха Попирин от пробив - 2:2 след 18 минути.

Попирин използва позитивната психологическа инерция, а и няколко неточни сервиса на Григор, за да доведе гейма до дюс. Практически без първи начален удар все пак българинът се справи с проблематичния момент, за да поведе с 3:2.

Димитров "се закачи" до 30-30 в следващия гейм, но не стигна до точка за пробив - 3:3. Топ ракетата ни пак обра овациите впоследствие с подсечен минаващ бекхенд, а завърши с ас за 4:3. Попирин продължаваше да не допусна значително пропукване на сервис и да води подаванията си по достатъчно убедителен начин, за да се опази от неприятности и изоставане в сета - 4:4.

Димитров проведе отличен сервис-гейм и се отърси от трудностите в предишния си, за да се доближи максимално до спечелване на първата част - 5:4. Двойна грешка на Попирин го постави в беда при 0-30, а сгрешено воле на мрежата го изправи пред критична ситуация - 0-40. Австралиецът отрази два, но после блестяща акция на Гришо завърши със стоп-воле за пробив и успешен край на сета - 6:4 за 48 минути.

Втори сет

Първото подаване на Димитров за следващия сет се оказа доста проблематично, преминавайки през два дюса. Той все пак се съсредоточи след втория и с поразяващия си форхенд си издейства повеждане с 1:0. Идентични трудности изпитваше и Попирин, който изпусна поредно воле на мрежата и позволи равенство 40-40, но все пак се спаси впоследствие - 1:1. Гришо отново беше далеч от перфектния момент за провеждане на сервис-гейма си, но в подходящ момент началният му удар влезе в употреба за 2:1.

Австралиецът продължаваше да се бори по впечатляващ начин, макар когато Димитров повишаваше нивото на начален удар, да нямаше никакъв шанс в разиграванията - 3:2. Двамата размениха по едно убедително подаване за 4:3, преди българинът да се добере до 0-30 на посрещане и да внесе интрига. Точно тогава обаче Попирин пласира поредица прекрасни сервиси и обърна до 40-30, само че прати форхенд в мрежата за дюс. Двойна грешка осигури брейк-бол на Гришо, но той беше отразен с фантастична къса от предната страна на ракетата за австралиеца. В крайна сметка той се справи с предизвикателството и заслужи изравняване 4:4.

Гришо имаше известни колебания, когато допусна от 30-0 да се стигне до 30-30, но затвори подаването си професионално и отново поведе с 5:4, както беше в първия сет. Попирин започна с "фалстарт" с голяма грешка от форхенд за 0-15, след което обаче спечели надблъскване от основната линия за 15-15. Димитров също сгреши с предната страна на ракетата, а австралиецът завърши на мрежата за 5:5.

Григор си гарантира тайбрек със спечелен сервис-гейм за 6:5. Той се добра и до 15-30, което го доближи само на две точки от победата, а после имаше добър шанс да се добере и до двоен мачбол, но не можа да завърши на мрежата. Само секунди по-късно вече Димитров си осигури първи мачбол, но го пропиля с невнимателен форхенд-ретур на втори сервис. Хубав минаващ бекхенд затрудни австралиеца на мрежата и първата ни ракета се добра до втори мачбол, само че поразяващ сервис на Попирин доведе до дюс. Мина се през още едно равенство, след което Григор реализира великолепен форхенд-уинър по обратния диагонал и стигна до трети мачбол. Сервис-форхенд на австралиеца обаче удължи гейма още повече, отразявайки възможността. За съжаление, маратонският гейм приключи в полза на Попирин и се стигна до тайбрек.

Несгодите на българите продължиха в "дългия гейм" и той именно допусна първия мини-пробив за 1-3. С два поредни убедителни сервиса пък Попирин поведе значително с 2-5, а при 4-5 тайбрекът се решаваше с неговата ракета. Фантастична защита и атлетизъм позволиха на Гришо да реализира форхенд за връщане на мини-пробива и да заслужи нова мощна порция овации от публиката. За съжаление, Димитров загуби следващите две поредни точки и загуби втория сет - 6:7(5).

Трети сет

В началото на третия сет си личеше повишеното настроение на Попирин и лекото огорчение у Гришо, но все пак началото минаваше през доминация на сервиращите без никакви драми. С наближаването на 150-ата минута от началото на срещата сякаш и умората започваше да играе роля, което минимализираше и успешните ретури.

Неволите на Григор го застигнаха бързо в началото на третия сет и той допусна нелеп пробив с две напълно ненужни грешки от печеливши позиции на корта - 2:4. Попирин не спираше да се носи на гребена на вълната и главно чрез сервиса си издейства аванс от 40-15, но пък Димитров измайстори две прекрасни точки и си заслужи влизане в дюс. За съжаление, грешка от бекхенд на българина и хубав сервис на съперника му направиха резултата изключително нелицеприятен - 2:5.

Григор все пак изпълни програмата "минимум" и намали изоставането си на 3:5, но му предстоеше последен шанс да осъществи пробив. Поредната непредизвикана грешка на българина доведе до 15-0, след което той спечели разиграване зад основната линия за 15-15. С два добри сервиса Попирин се добра до два мачбола, а първият сам опропасти с бекхенд в мрежата - 40-30. Ас по правата обаче сложи точка на спора - 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2 часа и 40 минути.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти