Таекуондо е 18-ият спорт с олимпийски медал за България

Натурализираната иранка Кимиа Ализаде донесе исторически първи медал на България в олимпийския турнир по таекуондо на Игрите в Париж 2024 с отличното си представяне във френската столица.

Ализаде донесе исторически бронзов олимпийски медал за България в таекуондото

Ализаде беше първата изобщо представителка на страната ни в този спорт на олимпийски игри, а и успя да осъществи целта, с която беше привлечена от федерацията - да донесе медал от Игрите в Париж 2024. За Ализаде пътят до него е изключително тежък и емоционален, както подсказа и реакцията ѝ след края на решителния двубой.

Медалът е исторически за България и поради факта, че вече страната ни е завоювала отличия в 18 различни спорта, като именно таекуондо е най-новият. Последният такъв случай беше в Токио 2020 с олимпийската титла на Ивет Горанова в карате, където дотогава (нямаше и как да имаме) нямахме медал.

18-те спорта, в които България е печелила отличие на олимпийски игри: борба, вдигане на тежести, лека атлетика, бокс, спортна стрелба, кану, спортна гимнастика, художествена гимнастика, гребане, плуване, карате, джудо, баскетбол, футбол, волейбол, конна езда, тенис и таекуондо.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти