Любо Руйков с 4-о място и шанс за титлата в Италия

Българският пилот Любослав Руйков завърши 4-и в седмия кръг от силния картинг шампионат ROK Cup в Италия и остава начело в класирането един кръг преди края на сезона. Надпреварата се проведе на пистата “Франчакорта”, а Руйков, който се състезава в клас Junior ROK, остави зад себе си двама от тримата си най-близки преследвачи в класирането.

В класа на Любо стартираха още 54 пилоти, като той записа 12-о време в квалификационната си група и оттам нататък започна трудната му битка към върха на класирането. В първия манш Любо спечели 8 позиции и от 12-и на старта стигна на финала 4-и, като беше един от тримата пилоти, спечелили най-много позиции в сесията и записа най-бързата обиколка в манша - 49,899 секунди и само още един пилот успя да слезе под 50 секунди за обиколка.

Любо Руйков: Ценя високо втората ми победа в нощно състезание

Във втория манш Любо стартира 12-и и завърши 8-и, а в третия отново си проби път в челото - 12-и на старта и 5-и на финала със седем спечелени позиции. С тези резултати Руйков стигна до 9-ото място в подреждането за трите манша и стана единият от двамата пилоти, влезли в топ 10, като са стартирали извън топ 20, тъй като Любо остана 24-и в общото подреждане на квалификациите.

Втора поредна победа за Любо Руйков в POK Италия

Руйков стартира 9-и на финала и за няколко обиколки успя да догони лидерите, атакува и водача, но двамата се закачиха и загубиха 3-4 позиции, което означаваше, че ще му е трудно да се бори за място на подиума, но той завърши на 1,1 секунда от третия - Рикардо Бранджеро, който е 4-и в общото подреждане на шампионата.

Лазарус прогресира с пет места на финала в Сарно

“Най-важното за нас е, Любо имаше скорост, постоянно беше сред най-бързите - заяви за Sportal.bg механикът на Руйков Станислав Кпаваримов. - Любов имаше скорост, за да спечели и този кръг, но стартира по-назад в маншовете след квалификацията и това означаваше, че трябва да изпреварва много пилоти, за да е в челото, но той се справи. Не мислим за титлата, готвим се за всяка сесия и се борим да вземем максимално възможното на пистата. Любо вече спечели два кръга и демонстрирахме възможностите си.”

Любо Руйков много близо до подиума в WSK Euro Series

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

Двамата преследвачи на Руйков в битката за титлата в Junior ROK: Джулио Пазолини и Федерико Сбарделати останаха 20-и и 21-и в този кръг, което позволява на Любо да запази и увеличи аванса си пред тях. Все още обаче се чака официалното класиране след седмия кръг, като за финалното класиране се взимат петте най-добри резултата на всеки един пилот от общо 8 кръга през годината.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти