Кале е на 4 отсечки от победата в рали „Финландия”

Само 4 скоростни етапа делят световния шампион Кале Рованпера (Тойота) от първа победа в домашния му старт от WRC рали „Финландия”. Кале доминира днес и спечели пет от шест възможни етапни победи, включително и двете минавания на легендарната отсечка „Унинпоя”, която за първи път от 2016 година се кара в оригиналната си версия с дължина 33 километра.

Сутринта Кале беше преследван от съотборника си Елфин Еванс, който обаче получи повреда и изостана, а след това и закъсня на излизането от обедната сервизна зона и това го прави сред WRC2 колите и далеч от зоната на точките.

Нов удар по Елфин Еванс във Финландия, уелсецът отнесе солено наказание

Тогава пък Себастиен Ожие с третата кола на Тойота атакува Кале, като до обед беше на малко над 20 секунди зад него, но в следобедните отсечки, когато пътят започна да изсъхва Рованпера почти успя да удвои аванса си.

Рованпера контролира напълно рали "Финландия", кошмар за Еванс

Третото място заема лидерът в световния шампионат Тиери Нювил (Хюндай), който обаче днес остана много недоволен от настройките и поведението на колата си в бързите етапи, като обясни, че поема твърде много рискове, за да е в челото.

Най-лош късмет днес извади Есапека Лапи (Хюндай), който единствен освен Кале успя да спечели отсечка, но също така спука по една гума на всяко минаване на „Унинпоя” и загуби общо над 5 минути в отсечката.

Тежък удар по шампионските амбиции на Елфин Еванс във Финландия

Утре са последните 4 отсечки, в които първите 10 в класирането трябва защитят точките, раздадени днес – 18 за Кале, 15 за Ожие, 13 за Нювил и т.н. и да се борят за точките в Супер неделята и тези от пауърстейджа.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти