Рованпера увеличи аванса си следобяд, Паяри с първа етапна победа в WRC

Борещият се за първата си победа в домашното си рали „Финландия“ Кале Рованпера увеличи своя аванс в следобедните отсечки от първия пълен състезателен ден на надпреварата.

След като след сутрешните отсечки пилотът на Тойота водеше със само 0.2 секунди пред съотборника си Елфин Еванс, сега преднината му е 8.0 секунди. Рованпера спечели два от петте следобедни етапи, с което увеличи преднината си.

Третото място в надпреварата заема третият пилот на Тойота Себастиен Ожие, който изостава с 0.6 от Еванс. Осемкратният шампион завърши деня с най-доброто време в суперспециалния етап „Харю“.

Освен него и Рованпера етапни победи следобяд записаха още Тиери Нювил и дебютантът в Rally1 Сами Паяри, за когото това беше първия етапен успех изобщо в WRC. Нювил беше над всички в осмия етап, докато Паяри даде най-доброто време във второто минаване на „Рухамяки“.

В края на деня Нювил заема четвъртото място в състезание на 25.5 зад Рованпера, докато Паяри е шести на 1:31.0 зад лидера. Финландеца загуби повече от минута сутринта, след като счупи задното си крило още в първата отсечка за деня.

Нювил и Паяри са разделяни от Адриен Фурмо, чието изоставане от Рованпера е 48.5 секунди. Неговият съотборник в М-Спорт Грегоар Мюнстер е на последното седмо място в Rally1 с пасив от 1:52.7 от първия.

Още в първата отсечка след обедния сервиз третият пилот на Хюндай Есапека Лапи отпадна след удар в едно дърво. Преди това пък Ойт Танак и Такамото Кацута напуснаха състезанието след инциденти в сутрешните минавания.

Рали „Финландия“, девети кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат, продължава утре с общо три отсечки, които ще бъдат повторени два пъти. Денят ще стартира в 09:05 часа с „Вестила“ (18.94 км), след което пилотите ще минат по „Пайяла“ (20.19 км), след което и легендарната „Унинпоя“ (32.98 км) ще направи своето дългоочаквано завръщане в маршрута на рали „Финландия“ за първи път от 2017 година насам.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти