Прокуратурата разследва заплахи срещу режисьора на церемонията по откриването

Парижката прокуратура започна разследване на киберзаплахи срещу режисьора на церемонията по откриването на Олимпийските игри Тома Жоли, съобщи агенция RMC Sport.

Жоли подаде жалбата в полицията поради заплахи в социалните мрежи, свързани с предполагаемия му израелски произход и сексуална ориентация. Националният център за борба с онлайн омразата към Парижката прокуратура извърши първоначален анализ на изпратените съобщения и прехвърли материалите на Централната служба за борба с престъпленията срещу човечеството.

По време на церемонията по откриването на игрите в Париж на 26 юли беше демонстрирана провокативна картина на произведението на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Освен това на събитието възникнаха някои инциденти: олимпийският флаг близо до Айфеловата кула беше окачен на обратно, а дикторите на стадиона обявиха, че спортистите от Република Корея са представители на КНДР.

Някои фрагменти от представлението бяха широко разпространени в социалните мрежи, а съдържанието им предизвика дискусии. По-специално унгарският премиер Виктор Орбан каза, че церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж показва липсата на идеи на Запада относно културата и обществения морал.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти