Рованпера поведе в рали “Финландия”, Танак отпадна

Световният шампион Кале Рованпера (Тойота) е начело в рали “Финландия” след сутрешните петъчни отсечки, а двама от пилотите в челото преживяха тежки моменти - Ойт Танак (Хюндай) катастрофира тежко и отпадна, Такамото Кацута (Тойота) удари колата си отзад вдясно и отпадна в прехода след петата отсечка.

Рованпера има аванс от едва 0,2 секунди пред съотборника си Елфин Еванс, а трети е Себастиен Ожие (Тойота), който е на 3 секунди от финландеца. Кале поведе във втората отсечка за деня, където катастрофира Танак, Еванс излезе там втори, а Ожие отстъпи от първо на трето място.

Танак катастрофира и отпадна от рали “Финландия”

От пилотите на Хюндай в състезанието останаха Есапека Лапи, който е четвърти, на 9,7 секунди от Рованпера и лидерът в световния шампионат Тиери Нювил, който е пети, на 14,1 секунди от Рованпера. Нювил записа едно излитане от пътя в третата отсечка, но успя бързо да се върне на трасето и да продължи.

В WRC2 начело е Оливър Солберг (Шкода), който е 10-и в генералното класиране и води с 18,1 секунди пред шефа на Тойота Яри-Мати Латвала, който стартира за 19-и път в това рали, а сега участва, за да натрупа впечатления от новата Ярис Rally2, както и да промотира новото творение на Gazoo Racing.

WRC представи разширения си календар за сезон 2025

Българският пилот Николай Грязин (Ситроен), който не е заявил рали “Финландия” в WRC2 програмата си и кара само за генералното класиране и RC2 подреждането е 13-и в общото класиране и 4-и в RC2.

Програмата следобед предвижва още 5 скоростни отсечки, като всички те са вторите минавания на етапите, карани сутринта. Най-дългият е “Лаукаа” - 17,96 км.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти