Еди Джордан: Ауди допуска фундаментална грешка по пътя към Формула 1

Бившият собственик на отбор във Формула 1 и настоящ мениджър на Ейдриън Нюи Еди Джордан е на мнение, че Ауди допуска “фундаментална грешка” по пътя си към световния шампионат. Германската марка придоби Заубер и от 2026 ще има собствен заводски отбор във Формула 1, но отсега е ясно, че ще трябва да наваксва сериозното изоставане на швейцарския тим.

Според Джордан, най-голямата грешка на Ауди е, че тимът на германците не е базиран в Англия - компанията ще използва базата в Хинвил, а в Нойбург, Германия ще се подготвят задвижващите системи.

Биното и Уитли ще управляват заедно Ауди

“Проектът на Ауди е под въпрос за мен - обясни ирландецът в подкаста, който снимат с Дейвид Култард. - Двамата с теб, Дейвид, сме добри приятели с Алън Макниш, който е сред лидерите на проекта и му пожелаваме успех, но задачата му определено ще е е трудна. Това е сериозна операция - да се създаде автомобил за Формула 1 в базата в Швейцария, екипът ще е основно германски, много неща още се произвеждат в Германия, като задвижващите системи например. О, Господи!”

Ауди потвърди привличането на Джонатан Уитли

Джордан обаче явно беше набрал скорост по темата за това, че отборът на Ауди трябва да е базиран в Англия.

Биното се опитва да привлече инженери от Ферари в Ауди

“Кога за последно си виждал швейцарски или германски тим да спечели световната титла - риторично запита Джордан Култард. - Видяхме какво стана с Тойота, базата им беше в Кьолн. Те се опитаха да го направят по този начин и не успяха. Отборът трябва да е базиран във Великобритания, това е най-доброто решение, и то става въпрос за Нортхемптън, Оксфорд, около “Силвърстоун”. Там са подходящите хора. В Швейцария сигурно има един доставчик на нещата, от които има нужда един отбор от Формула 1 и като ти кажат, че срокът за изработка на един елемент е 4 дни или 4 месеца, нямаш избор. В Англия има десетки компании, които ще се борят за тази поръчка. Това е философията на състезателната култура и според мен, Ауди допускат фундаментална грешка в това отношение.”

ФИА върна “мулетата” във Формула 1

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти