МОК: Новите спортове са важни за младите зрители

Въвеждането на нови спортове е нужно за привличането на млади зрители, а съответно и за оцеляването на Олимпийските игри, заяви говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс, цитиран от агенция Ройтерс. Организацията работи от години по представянето на нови и по-непознати дисциплини, сред който сърфинг, брейкденс, скейтбординг и други.

"Ако се провалим в опитите ни да запалим младите хора по спорта, то и нас няма да ни има не след дълго. Трябва да привличаме младата аудитория, иначе спортът ще загине, накратко казано", заяви Адамс, цитиран от Ройтерс.

Заплашват със смърт важен участник в откриването на Олимпиадата

Голяма част от тези дисциплини се провеждат в градски условия в центъра на Париж, с което МОК цели да ги сближи с населението и гостите на града. Баскетбол 3х3, скейтбординг и брейкденс се провеждат на Плас де ла Конкорд в сърцето на столицата, а част от плувните дисциплини са в Сена, когато нивото на замърсяване го позволява. Френска Полинезия пък е домакин на сърфинга.

Словения на 1/4-финал в Париж 20204 след чист успех срещу Сърбия

"Всички тези спортове, форматите им и начина на провеждане показват, че промените трябва да продължат. Или променяш сам нещо, или те променят теб. Искаме ние да сме начело на този процес, а не той да ръководи нас", каза още Адамс.

Джудисти се сгодиха по време на Игрите в Париж

МОК не обръща внимание само на новите активни и физически спортове, а и на електронните. Наскоро централата подписа 12-годишен договор със Саудитска Арабия за провеждането на първите в историята Esports Олимпийски игри, което е още един опит да бъде привлечена младата аудитория. В момента страната е домакин на дебютната Световна купа по електронни спортове и тя бележи сериозен успех с аудиторията.

"Започваме да навлизаме и в електронните спортове, защото младите хора се интересуват от това. Нужно е да намерим какво точно ги привлича и да си направим извод от това. Целта е по някакъв начин да съчетаем ползите от физическите спортове и електронните спортове в едно", завърши Адамс.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти