Австралия съкруши Испания и погледна смело към елиминациите от "групата на смъртта"

Отборът на Австралия надигра четирикратните олимпийски медалисти от Испания с 92:80 (31:21, 18:21, 20:18, 23:20) в откриващия двубой от баскетболния турнир на Олимпийските игри в Париж. Селекцията на Брайън Гооржиан диктуваше темпото от началото до края, като едва за кратко в третата четвърт загуби водачеството си, но по най-бързия начин си го върна и заслужено постигна успеха.

По този начин Австралия излиза начело в група "A" с баланс от 1-0, докато Испания е на втората позиция с актив от 0-1. Другите два отбора в групата са Гърция и Канада, които се изправят един срещу друг тази вечер от 22:00 часа българско време.

Австралийците стигнаха до победата въпреки липсата на две от основните им фигури - Данте Екзъм и Дуоп Рийт, които не взеха участие в двубоя поради контузии. В тяхно отсъствие отлични включвания направиха Джок Ландейл и Джак МакВей.

Във вторник предстоят и вторите мачове от групата. От 12:00 часа е двубоят между Испания и Гърция, а от 14:30 стартира сблъсъка между Канада и Австралия.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Австралийците откриха мача със серия от 8:3, след като първо Пати Милс си изкара нарушение от тройката и вкара три фала, а впоследствие Джок Ландейл наниза пет последователни точки за "кенгурутата". Мерникът от далечно разстояние на испанците куцаше в началото, като отборът на Серджо Скариоло пропусна първите си четири опита от тройката. Символичните домакини продължаваха да са по-добрият отбор на паркета, като в средата на първата четвърт преднината на австралийците вече бе девет точки при 14:5. Чудесна пресечка и кош на Джош Гиди донесоха двуцифрен аванс на тима на Брайън Гооржиан при 18:7, което предизвика и таймаут от страна на испанския лагер. Гиди не спираше да демонстрира своите качества и вече имаше 8 точки на сметката си при 23:11 в полза на Австралия. Испанците дочакаха първата си тройка в мача, която бе отбелязана от Санти Алдама, но веднага след това тя бе върната от новото попълнение на Чикаго Булс за 26:14. Страстите се нажежиха към края на първия период, когато Усман Гаруба и Джош Грийн си размениха реплики, а освен това испанецът блъсна австралийския си опонент. След подновяването на играта Пати Милс реализира тройка за 31:17. Частта завърши с четири поредни точки на испанците, които съкратиха разликата до десет при 31:21 след първите десет минути.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Тимът на Испания реагира с две тройки в началото на втората четвърт, като по този начин разликата в резултата вече беше само четири точки в полза на Австралия при 31:27. Ветеранът Серхио Люл бе в ролята на лидер на "Ла Фурия" в този момент, тъй като и двете точни стрелби от далечна дистанция бяха негови. Гаруба пък отново стигна до вербална конфронтация с опонент, този път с Джош Гиди, който първи му каза нещо. Селекцията на Брайън Гооржиан отново се отскубна напред, а испанците бяха твърде агресивни при опитите си за борби в нападение и поради това трупаха фалове. Очаквано, още преди преполовяването на периода Испания влезе в "бонус"-а и австралийците си върнаха двуцифреното преимущество при 38:27. Четирикратните олимпийски медалисти отново направиха опит да се доближат до своя съперник, но поне за момента безуспешно - 40:33 за Австралия. Санти Алдама имаше ключово присъствие на паркета с двете си поредни тройки, като така испанците вече бяха назад със само пет точки при 41:36. Така крилото на Мемфис Гризлис се превърна в първия играч на Испания с двуцифрен точков актив, но така или иначе Австралия запази аванс от седем точки на полувремето при 49:42.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Австралия продължаваше да бъде в ролята на водач и след откриващите две минути от третата четвърт при 54:47. Алдама и Алекс Абринес осигуриха на Испания възможността да се опита да си спечели аванс в резултата за първи път, след като двамата комбинираха за шест поредни точки - 54:53. Алдама продължаваше да твори магия на паркета в Лил, отбелязвайки четвъртата си тройка и общо 18-а точка за 54:56 в полза на иберийците. Стрелбището все още беше отворено и този път австралийците отвърнаха с два поредни снаряда отдалеч - по един на Пати Милс и Джак МакВей за 60:56. "Кенгурутата" показаха, че могат да свалят играта и отдолу, като Джок Ландейл се отличи с успешна изява за 62:56. Испанците започнаха да трупат прекалено много грешки, но Алдама отново бе фаулиран от тройката и имаше шанс да намали разликата, като наниза и трите си фала за 62:59. Ландейл отвърна с нова успешна кука, а Милс го последва с точен флоутър за 66:59. Тройка на Дайсън Даниелс пък възстанови двуцифрената разлика и австралийците пак вдигнаха дистанцията до двуцифрените измерения при 69:59. Гаруба свали точка от изоставането на отбора си и преди началото на последната четвърт резултатът бе 69:60 в полза на Австралия.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Селекцията на Брайън Гооржиан започна по добър начин последната четвърт, като все още водеха с аванс от осем точки при 73:65. Серхио Люл започна да се вихри и след втората си поредна тройка разликата бе съкратена до пет точки при 73:68, но "Ла Фурия" трябваше да поработи върху подобряване на борбите в дефанзивен план, тъй като Австралия взимаше прекалено много борби в атака. Вездесъщият Алдама продължаваше да държи Испания в мача с петата си тройка за 75:71, но веднага след това Пати Милс отвърна с красива стрелба от средно за 77:71 в полза на австралийците. Ландейл пък се чустваше като вкъщи в подкошието на иберийците и отново надигра Уили Ернангомес за 79:71 с оставащи около четири минути до финалната сирена. Момчетата на Серджо Скариоло не спираха да трупат грешки, а Джак МакВей ги наказа с тройка за 82:71. Ландейл удължи наказателната си акция и вече имаше 20 точки на сметката си за 86:73 с оставащи около две минути до края. Испания се опита да сътвори финален щурм и съумя да свали дистанцията до девет точки при 86:77, а след това Алдама изригна с поредна тройка за 86:80. Пати Милс обаче сложи край на двубоя с решителна тройка за 89:80. Крайният резултат бе фиксиран при 92:80 в полза на Австралия.

Джок Ландейл поведе колоната за Австралия с 20 точки, 9 борби и 5 асистенции. Пати Милс добави 19 точки, Джош Гиди доближи трипъл-дабъл със 17 точки, 8 борби и 8 асистенции, а Дайсън Даниелс и Джак МакВей записаха по 13 точки и 7 борби.

Санти Алдама бе лидерът на Испания със своите 27 точки и 5 борби при 6/8 стрелба от тройката. Серхио Люл допринесе със 17 точки, а Уили Ернангомес приключи с 14 точки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:АВСТРАЛИЯ: Джош Гиди, Пати Милс, Дайсън Даниелс, Джок Ландейл, Ник КейИСПАНИЯ: Лоренцо Браун, Алекс Абринес, Санти Алдама, Шаби Лопес-Аростеги, Уили Ернангомес

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти