MotoGP ще има нов шеф на стюардите от 2025 година

Желанието на пилотите в MotoGP се сбъдна и от началото на сезон 2025 в кралския клас стюардите ще имат нов шеф. Това ще е бившият пилот и победител в клас до 500 кубически сантиметра Саймън Крейфар, който ще замени на поста двукратния шампион с клас до 500 кубика Фреди Спенсър.

Американецът е ръководител на стюардите от началото на 2019 година. Неговият престой начело на екипа беше белязан от много спорове и скандали около непостоянните решения на комисарите. Много често пилотите се оплакваха, че идентични инциденти носят различни санкции в зависимост от това кой пилот ги е извършил.

„Беше чест да съм първият председател на съдийския панел и да съм работил по създаването на процедурите, които имаме сега и по привличането на хората, които работят. Когато бях помолен да стана председател аз приех, защото исках да допринеса нещо на спорта и съм горд с моя престой. Сега гледам напред към нови проекти в бъдещето. Знам, че екипът ще бъде в добри ръце със Саймън“, заяви Фреди Спенсър.

Крейфар е познато лице в падока на MotoGP, тъй като в момента той изпълнява ролята на пит репортер за официалната телевизия на световния шампионат. От догодина обаче той ще се подвизава в нова роля, а именно тази на шеф на съдиите. Той ще работи с Андрес Сомолинос и Тамара Матко, които и в момента са част от съдийския екип в MotoGP.

„Нямам търпение да започна с това ново предизвикателство. Не беше лесно да приема това назначение, тъй като това означава, че аз напускам позицията, която харесвам. Но след седем години в коментара на MotoGP аз съм готов за нещо ново. В новата си роля аз ще използвам моя опит като пилот, техник, треньор и журналист, но най-вече моята любов за спорта и уважението, което имам към състезателите. Чувствам се горд от факта, че тази отговорност ми се поверява на мен и аз бях избран за тази позиция“, заяви Крейфар.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти