УЕФА започва разследване срещу две от звездите на Испания след титлата на Евро 2024

УЕФА ще започне разследване срещу двама испански национали - Родриго и Мората заради техните скандирания “Гибралтар е испански” по време на празненствата след спечелването на европейската титла в неделя. От европейската централа ще проучат ситуацията и дали техните действия не са в нарушение на правилата за забрана на всякакви политически действия, призиви или скандирания от страна на футболистите. Именно по тези правила Мерих Демирал от Турция отнесе два мача наказание за политически жест след своя гол на осминафинала срещу Австрия.

Родри и Мората: Гибралтар е испански

“Ще бъде назначен следовател по етика, който ще оцени тяхното поведение и евентуалните нарушения от страна на Родриго и Алваро Мората. Това в контекста на техните действия по време на празненствата след спечелване на европейската титла в Мадрид на 15 юли,” се казва в официалното изявление от страна на УЕФА.

Английските фенове дразнят испанските с песни за историческо надмощие

Гибралтар е английска отвъд морска територия в най-южната част на Пиринейския полуостров. Тя включва Гибралтарската скала и е отделена с пясъчен провлак от самия полуостров и съответно европейския континент. Тя заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток и между Средиземно море и Атлантическия океан, като е един от легендарните Херкулесови стълбове. Гибралтар е собственост на Испания от 1602 година до 17013, когато официално става собственост на Великобритания.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти