Никол Окоро: Колективът, отборната игра и голямата вяра бяха в основата на успеха

На клубно ниво за младата ни волейболистка предстои промяна

България триумфира на златния връх в Европа, след като националният отбор за девойки под 18 години спечели шампионската титла на Евроволей 2024. Младата ни националка Никол Окоро, която играе на поста посрещач, бе една от състезателките с основен принос за историческото злато.

Никол Окоро заяви в интервю за BGvolleyball.com, че основата на постигнатия успех е страхотния колектив, взаимопомощта и отборната игра.

Невероятни шампионки! Девойките на България с историческа титла!

Какво  е да си шампион на Европа?

Прекрасно е! Невероятно е! Малко се изненадахме от финалния двубой с Белгия, защото не знам дали психически не издържаха, но някак си не бяха на очакваната висота. Но ние сме щастливи,, защото победата си е победа без значение дали е  с 3:0 или с 3:2. Но от друга страна е пък е голямо удовлетворение, че победихме категорично в спора за златото. Мисля, че сме единственият тим, който се справи и игра като отбор. Нямаше индивидуални изяви, а играхме колективно. В нашия отбор всеки допринася, всеки помага и винаги се подкрепяме каквото и да става. Без начене дали падаме или бием, винаги сме заедно. Много се радваме от постигнатото, макар, че още не можем да го осъзнаем.

Държат ли ви емоциите още?

Да. И най-вече от полуфиналния мач с Италия. Вярвахме, че можем и не загубихме тази вяра до последно. Това може бе причината да победим – държахме вярата в себе си. Да беше напрегнато, в някои моменти ни беше страх, но важното е, че се държахме като отбор и не се отпуснахме. Успяхме победим европейския шампион и да покажем какво можем!

В най-важния момент, след равенството 14:14, какво ви държеше, освен вярата?

Подкрепата от всички. Чувахме скандиранията и подкрепата от публиката, чувахме възгласите на момичетата от нашия отбор, които бяха отвън. Абсолютно всички се стремяха да ни окуражават и ни даваха сили. Подкрепата бе много важна, успяхме да се съберем и да успеем.

Какъв е ключа за големия успех?

Не мога да кажа точно едно нещо. От една страна това са треньорите ни, от друга това колко е близък нашия отбор. Постоянно се виждаме, постоянно сме заедно и имаме страхотен колектив.  Преди всеки мач си казваме, че ще се забавляваме и така  бе винаги през цялото европейско. Бяхме заедно във всичко!

Бе в основата на успеха. Удовлетворена ли си от играта си?

Да, макар, че винаги може още по-добре. Много съм щастлива от показаното от целия отбор и че стигнахме до най-високото стъпало.

Догодина предстои световно, мислили ли сте за него?

Вече мечтаем за него. Надяваме се да покажем отново най-доброто на световното. Ще тренираме усърдно, защото за нас това е следващата голяма цел.

Какво предстои в личен план, продължаваш ли във ВК Дея спорт (Бургас)?

На клубно ниво за мен ще има промяна. Няма да съм в Дея за следващия сезон. Но още не мога да разкрия подробности къде ще продължа. Скоро ще стане ясно.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти