България U18 пред отпадане от ЕвроВолей 2024 след втора поредна загуба

Националният отбор на България за юноши до 18 години почти сигурно загуби шансове да се класира за полуфиналите на Европейското първенство, на което страната ни е домакин в София и Пловдив, след като допусна втора поредна загуба. Момчетата на Десислава Величкова паднаха категорично от връстниците си от Турция с 0:3 (18:25, 23:25, 22:25) в 5-ата си среща от Група I на турнира, игран тази вечер пред около 250 зрители в зала "Левски София" в столицата.

По този начин младите "лъвчета" останаха на 3-о място във временното класиране в групата с 3 победи, 2 загуби и 9 точки, като имат много минимален шанс да завършат на едно от първите две места в подреждането и да се класират за финалната четворка. Утре (16 юли) е почивен ден на турнира, а в сряда (17 юли) България ще изиграе предпоследния си мач от групата срещу Франция. Двубоят е отново от 17,30 часа.

Турция поведе в началото на първия гейм на мача с 5:3. Две поредни точки на Жасмин Величков и забивка на Николай Николаев доближиха България на една точка. Турският тим продължи да има леко предиство и да прави грешки в нападение. Българският щаб се принуди да взима прекъсване при изоставане 9:14. След него последва продължително разиграване, в което най-сетне българските момчета реализираха хубава атака през центъра, завършена от Константин Манолев. Ерик Георгиев се отчете за 11:15. Турция отново се откъсна - първо с 6, а малко по-късно и с 9 точки при 12:21. Последва втори тайм-аут за Десислава Величкова, след който България записа 4 точки срещу 1 за съперника, а турският щаб поиска прекъсване на свой ред. Българите успяха да намалят пасива си до 6 точки, но след това турските национали стигнаха до геймбол. Първата възможност бе пропиляна, но в следващата атака топката попадна в очертанията на българското поле и 25:18 за Турция.

С топка в аут на Турция започна и втората част. Този път България имаше по-добра концентрация и поведе в първите минути с 8:5. След серия от 3 поредни точки Южните ни съседи изравниха. Блок на 204-сантиметровият Абдулвахап Хан и обратът беше факт – 8:9. Българските юноши влязоха в ролята на догонващи, но Петьо Иванов изравни при 11:11. Нова поредица от 3 точки и турските волейболисти натрупаха аванс - 14:11. Хубав блок на влезлия в игра Николай Миховски ентусиазира българския отбор и публика за 13:15. Последва мощен блок и на Жасмин Величков и българите се доближиха на точка - 14:15. Последва поредно леко откъсване на Турция, но България се върна при 20:21, а отново заради грешка на сервис пропусна да изравни. Най-сетне и това се случи при 22:22. След българска грешка и последвал ас на Ата Юнвер, турският тим стигна до геймбол. Първият бе отразен с отлична игра на блок на Ерик Георгиев. Но при втория нямаше как българите да спасят топката и частта завърши при 23:25.

Константин Манолев даде старт на третия гейм, но Турция дръпна с 4:2 и той бе заменен от Никола Константинов. Разликата обаче стана 7:3, което накара Десислава Величкова да вземе прекъсване. Миховски се включи отлично и се доближихме на две точки при 8:10. Топката бе пратена в аут от турците и равенство при 13:13. Българските момчета не използваха възможостта за обрат, а Деаи Величкова смени Георгиев с Деян Маринов. Ас на Николай Николаев и изоставането ни се върна на точка - 16:17. Известно време българите удържахматова минимално изоставане, но Турция по-уверено организираше атаките си и пак се откъсна. Българските юноши не се предадоха. Въпреки самоотвержените действия в защита, българите изпуснаха топката и мачбол за Турция при 21:24. Първият бе отразен, но за съжаление не и вторият – 22:25.

Сълзи в очите се видя в очите на почти всеки от националите след последната точка. Президентът на БФВолейбол Любо Ганев, който вчера се прибра от Румъния и днес бе в залата, за да гледа отбора, веднага слезе при тях и ги окуражи. „Нищо не е загубено, горе главите! Играйте смело в следващите мачове!", обърна се той към тях.

Най-резултатни за България станаха Ерик Георгиев (2 блока и 27% ефективност в атака - +4) и Константин Манолев (42% ефективност в атака и 38% позитивно посрещане - +2) с по скромните 8 точки.

За тима на Турция Ата Юнвер заби 17 точки (2 блока, 1 ас и 44% ефективност в атака - +14), а Берк Шентюрк и Абдулвахап Хан добавиха по 12 точки за победата.

БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ 0:3 (18:25, 23:25, 22:25)

БЪЛГАРИЯ: Иван Узунов 2, Ерик Георгиев 8, Жасмин Величков 6, Константин Манолев 8, Николай Николаев 5, Кристиян Иванов 1 - Димитър Добрев-либеро (Деян Маринов 1, Даниел Йений, Петьо Иванов 2, Николай Миховски 4, Никола Константинов, Даниел Тихолов-либеро)

Старши треньор: ДЕСИСЛАВА ВЕЛИЧКОВА

ТУРЦИЯ: Мехмет Акаршу, Ата Юнвер 17, Берк Шентюрк 12, Едже Ерсьой 2, Исмаил Айранджъ 7, Абдулхавап Хан 12 - Реджеп Ялъ-либеро (Демир Узунджа 1, Мехмет Бибер 1, Сарп Тътъз-либеро)

Старши треньор: ЕНГИН ЙЪЛМАЗ.

Снимки: CEV.EU

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти