Защо Фетел не е част от празненствата по случай 20 години Ред Бул

Този уикенд Ред Бул отбелязва своята 20-годишнина с големи празненства по време на Фестивала на скоросттав Гудууд. От тях обаче отсъства първата голяма звезда на „Биковете“ във Формула 1 – четирикратният световен шампион Себастиан Фетел.

Германецът спечели своите четири титли с Ред Бул в периода 2010-2013 и трябваше да пилотира своя RB8 от 2012 година. Той обаче отсъства от празненствата, а шефът на тима Кристиан Хорнър обясни защо Фетел не е Гудууд.

„Себастиан Фетел трябваше да кара една от колите тук, но е на почивка със семейството си и нямаше как да дойде в Гудууд. Затова момчетата ми предложиха аз да карам. Не съм карал едноместен болид от 1998, а такъв от Формула 1 от 1993, така че прецених, че това е добра възможност. Карах с ръчен съединител и спирах с левия крак. Беше голяма чест и привилегия да карам една от тези невероятни коли, шампионска кола, така че този уикенд аз съм Себастиан“, каза Хорнър.

Освен RB8 Ред Бул има в Гудууд още шест коли, като всяка една от тях е поверена на различен пилот. RB1 от 2005 се пилотира от Кристиан Клийн, RB6 от 2010 от Марк Уебър, RB7 от 2011 от Дениъл Рикардо, RB9 от 2013 от Дейвид Култард, RB16B от 2021 от Макс Верстапен, а RB18 от 2022 е поверен на Серхио Перес.

В началото на Фестивала на скоростта в Гудууд Ред Бул представи официално и своя първи хиперавтомобил – RB17. Той е последното произведение на легендарния дизайнер Ейдриън Нюи в Милтън Кийнс, а серията ще бъде лимитирана до само 50 бройки.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти