Кубица може да се върне към ралитата, но само за забавление

Роберт Кубица заяви, че ралитата му липсват и би се върнал към тях, но само за забавление, а не да се състезава конкурентно.

Полякът направи своето завръщане към моторните спортове след голямата катастрофа през 2011 година именно на рали сцената. През 2013 Кубица спечели титлата в WRC2 категорията на Световния рали шампионат (WRC), записвайки победи в пет от седемте ралита, в които участва.

След тази си титла той изкара още две пълни години в ралитата, след което постепенно се завърна към пистовите състезания. През 2019 Кубица дори направи успешно завръщане във Формула 1 за един сезон с Уилямс, след което през 2021 взе участие в две състезания като заместник на Кими Райконен в Заубер.

В крайна сметка полякът намери своя по-постоянен дом в състезанията за издръжливост. От 2021 насам той се състезава постоянно в Световния шампионат за издръжливост (WEC), първо в LMP2 категорията, а от този сезон в Hypercar с отбора на АФ Корсе Ферари.

Ферари потвърди съотборниците на Кубица за 2024 година

Кубица призна, че продължава да следи с интерес случващото се в WRC и дори посети шампионата по време на рали „Полша“ преди две седмици. Там той коментира възможността да се върне в ралитата като пилот.

„Честно, ралитата ми липсват. Голям фен съм им. Но сега си имам състезателна програма, така че откакто спрях да карам в ралитата в началото на 2016 аз ги следя повече като фен. Следя какво се случва в WRC, гледам ралита повече от всичко.„Едно завръщане би било забавно, но не в състезателен дух. Разбира се има определени ралита в календара, които гледам и си мисля, че ще е готино да участвам в тях. Но след това си спомням колко усилия и подготовка се иска. Но ако може да се участва за забавление, тогава можеш да си част от ралито без никакво напрежение“, каза Кубица пред motorsport.com.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти