Китай изпраща в Париж 11 плувци, които са хващани с допинг

Китай ще изпрати на Олимпийските игри в Париж през това лято 11 плувци, които са дали положителни тестове за допинг през 2021 година.

Американският вестник "Ню Йорк Таймс" и германската телевизия ARD съобщиха през април, че 23 китайски плувци са дали положителни тестове за триметазидин.

Те обаче не са били санкционирани, след като Световната антидопингова агенция (WADA) е заключила, че те не са употребили веществото с умисъл, а са станали жертви на хранително натравяне. Американската антидопингова агенция (USADA) обвини iветовната агенция в прикриване, а последната отговори, че това са "лъжи", които са "мотивирани политически".

По-голяма част от тези китайски плувци, които дадоха положителни проби през 2021 година след това спечелиха медали на Олимпийските игри в Токио. Сред тях е и звездата Чжан Юфей, която е специалистка на бътерфлай и спечели два медала в Токио, както и Ван Шун, който стана олимпийски шампион преди 3 години на 200 метра съчетано плуване.

Световната антидопингова агенция посочи на 25 април независим прокурор, който да разследва аферата с допинга, а от Китайската антидопингова агенция обещаха пълно съдействие и "нулева толерантност към допинга".

Триметазидинът е забранен за спортисти от 2014 година с мотива, че може да подобри кръвообращението.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти