Състезания с драконови лодки на Олимпийски игри в Париж

Драконовите лодки ще бъдат част от Олимпийските игри в Париж това лято като демонстративен спорт. Това обяви президентът на международната федерация по кану-каяк Томас Кониецко. Това ще бъде второто им представяне след Игрите в Токио през 2020 г.

Състезанията с драконови лодки имат богата история, свързана с китайската култура и традиции. Според мнозина началото им е преди повече от 2500 години в южната част на централен Китай по времето на първите олимпийски игри в Древна Гърция. Те били част от празненствата, свързани с лятното садене на ориза.

Легендите разказват, че началото на Фестивала на драконовите лодки, е свързано с Цю Юан, който бил държавник и патриотичен поет. След като бил пратен в изгнание от краля на Цю той влязъл в река Милу, провинция Хунан, и се удавил. Местните започнали да гребат по реката в търсене на тялото му и това било началото на драконовите лодки. Чрез състезанията, украсяването на лодките, драконовата глава и церемониите около тях се продължават някои от дългогодишните традиции. Всяка година на петия ден от петия лунен месец (обикновено юни) гребци се събират, за да възпроизведат търсенето на тялото на Цю Юан.

Традиционният екипаж на драконова лодка включва 20 гребци, ролеви и барабанчик. Лодките се различават по дължина и брой гребци. Малката драконова лодка е от 10 гребци, а има и отбори с до 50 участника, като те се пускат във водата с демонстративна цел, като част от празника, в който се превръщат събитията около състезанията.

Състезателни дисциплини са 200, 500, 1000 и 2000 метра. На местни фестивали има стартове и на 100 и 250 метра в зависимост от водното пространство. От 1991 г. съществува Международна федерация по драконови лодки. От Азиатските игри в Гуанжу през 2010 г. спортът три пъти е бил част от този форум. През октомври миналата година Индонезия сложи край на китайската доминация, след като спечели старта на 1000 метра при мъжете. Постепенно драконовите лодки започват да се разпространяват и извън Азия, като международните форуми събират все повече участници и зрители.

Лодките са 12-13-метрови, без допълнителна стабилизираща част, които в най-широката си част достигат до метър и половина. Те са украсени с глави на дракони, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 10 или 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата. Разпределянето на местата е според габаритите на участниците, като най-обемистите, логично, се разполагат в най-широката част на лодката. Седалките са неподвижни и се заемат по двойки.

Фестивалът на драконовите лодки е преди всичко голям празник, който трае два дни. Спектакли, концерти, дегустации на екзотични специалитети, са неотменна част от забавленията за състезатели и публика. Самите състезания с лодки са най-вълнуващата част от фестивала. Драконовите лодки обикновено са ярко боядисани и украсени с традиционни китайски елементи. В предната част на всяка от тях има оформена глава на дракон, а в края лодката завършва с люспеста опашка.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти