Шакири: Не съм дошъл в националния отбор за ваканция

Халфът на националния тим на Швейцария Джердан Шакири отхвърли съмненията във физическата му форма преди дебюта на тима срещу Унгария в Кьолн в събота. 32-годишният футболист, който е преминал през Байерн Мюнхен и Ливърпул, се готви за своето седмо участие на голямо първенство с швейцарския отбор, като отново иска да има лидерска роля.

Селекционерът Мурат Якин наскоро изрази съмнения в способността на Шакири да изиграе поредни мачове за националния тим на турнира. "Почти е обидно да трябва да отговарям на този въпрос. Всеки играч, който е в националния отбор, може и иска да играе", каза Шакири на пресконференция. "Никой не иска да бъде на половин работно време. Не виждам да имам никаква проблем. Треньорът наистина ли е казал това", попита невярващо играчът. "Аз съм в националния отбор, защото искам да помогна и да играя колкото се може повече. Не съм дошъл на Европейското първенство за ваканция", добави той.

Тимът на Швейцария направи посредствен квалификационен цикъл, като завърши на второ място в групата зад Румъния и спечели само 4 от 10 мача. В тима се довериха на опитни играчи, като Шакири и Гранит Джака от Байер Леверкузен. Тимът е смятан за аутсайдер, но това не притеснява Шакири.

"Това са седмите ми финали и всеки от тях има история", каза Шакири, който играе за Чикаго Файър от 2022. "Обичам напрежението преди турнира, то не съществува другаде. Откакто съм в националният отбор, непрекъснато се подобряваме. Уважението на съперниците и публиката към нас нарасна, има качество в тима. Много от играчите имат важна роля в клубовете си. Следващото поколение е на старта и се надявам, че в даден момент Швейцария може да вдигне трофей", каза още той.

"Треньорът и аз имаме прозрачни отношения. Ще видим какво ще се случи. Ако влизам като резерва, пак ще съм готов да помогна на отбора. Тук съм и да помогна на момчетата да се справят с напрежението. Няма значение колко дълго сте на терена, винаги се опитвате да дадете всичко с националната фланелка", завърши Джердан Шакири

Още от Футбол свят

Виж всички