Дмитрий Бивол срещу Малик Зинад - ще има ли изненада в Рияд?

Непобеденият на професионалния ринг Дмитрий Бивол ще защитава титлата на Световната боксова асоциация (WBA) в полутежка категория срещу друг боец, който не познава вкуса на загубата - Малик Зинад.

Двамата ще оглавят бойна галавечер в Рияд, която обещава истинско зрелище в запазената за Саудитска Арабия марка - сблъсъци в тежка и полутежка категория.

Зинад бе избран за заместник на Артур Бетербиев, след като руснакът получи контузия в коляното и отпадна от дългоочаквания двубой с Бивол. Либиецът прие битката с един месец предизвестие, но обещава, че ще има изненада на ринга в Рияд и ще запази перфектната си статистика при професионалистите.

И двамата боксьори имат по 22 победи в 22 двубоя. Бивол е приключил 11 от битките си с нокаут, докато Зинад е стигнал до КО/ТКО цели 16 пъти. Опитът е на страната на руснака. Той е мерил сили със значително по-добри съперници (Саул Алварес, Линдън Артър, Джо Смит, Жан Паскал) и е с три години по-възрастен.

Роденият в Киргизстан боксьор е считан за тежък фаворит от букмейкърите. Последната му изява беше отново в Саудитска Арабия. През декември 2023-а 30-годишният боксьор надигра англичанина Линдън Артър с единодушно съдийско решение. Последните девет битки на  Бивол стигат до съдийско решение и в нощта на събота срещу неделя той ще има възможност най-сетне да стигне до нокаута срещу съперник, който има смелостта да приеме тази трудна битка, но вероятно няма нужната подготовка и опит за двубой от такъв ранк.

Неотразимият Бивол унищожи противника си в Саудитска Арабия

Зинад също не е стигал до нокаута от дълго време насам. През 2021-а той надделя с ТКО над Алмир Скирели в Брюксел. Последната изява на живеещият в Малта либиец бе през месец април. Тогава 30-годишният спортист надделя над Джером Пампелон в оспорван 12-рундов двубой в Сидни.

Африканецът има агресивен стил и силна дясна ръка, но често сваля ръцете си и не е особено подвижен на краката си, което може да го направи лесна мишена за постоянно движещият между средна и близка дистанция Дмитрий Бивол. В сблъсъците на Зинад досега се вижда, че той сломява съперниците си с преса и голям обем от удари, но без нужното време за подготовка, това би било особено трудно срещу съперник като Бивол.

В последната си среща между въжетата в Рияд руснакът постигна нокдаун чрез удар в тялото още в третия рунд. Ако това се случи отново и Малик не е имал достатъчно време да се подготви кондиционно, то главната битка на вечерта може и да не стигне до съдийско решение.

Основната бойна карта на галата трябва да започне в 21:00 часа българско време. Очаква се Бивол и Зинад да се качат на ринга в 23:30 часа. Sportal.bg ще отразява битката рунд по рунд.

Преди този дуел феновете на бокса ще имат възможност да се насладят и на няколко страхотни подгряващи двубоя.

Остин Уилемс - Хамза Шираз - 12 рунда, средна категория

Уили Хъчинсън - Крейг Ричардс - 12 рунда, полутежка категория

Реймънд Форд - Ники Бал - 12 рунда, за титлата на WBA в категория перо

Деонтей Уайлдър - Жилей Жан - 12 рунда, тежка категория

Даниел Дюбоа - Филип Хъргович - 12 рунда, тежка категория

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти