Томова не успя да се справи с мощта на световната №37

Първата ракета на България при жените Виктория Томова не успя да се класира за третия кръг на “Ролан Гарос”. Софиянката отстъпи с 5:7, 7:5, 1:6 от китайката Синю Уанг и така приключи участието си на Откритото първенство на Франция. Двубоят бе прекъсван два пъти заради дъжда, който се изля във френската столица през днешния ден, като втората пауза продължи около три часа. 

Така в третия рунд Уанг ще се изправи срещу Анастасия Потапова, която елиминира Виктория Голубич.

Томова пък записа ново постижение на тазгодишното издание на "Ролан Гарос", след като постигна първата си победа в основната схема на турнира, надделявайки с 6:3, 7:6(5) над 16-ата в схемата Екатерина Александрова. Българската тенисистка заработи 110 хиляди евро от наградния фонд и 70 точки за световната ранглиста, но не успя да достигне първо класиране за трети кръг в турнир от Големия шлем.

Само един пробив раздели двете в първия сет, като Уанг нанесе своя удар при 5:5, за да вземе откриващата част на мача със 7:5. Във втория сет Томова рано допусна брейк и беше в ролята на догонваща през почти целия сет, но със серия от четири поредни гейма, включително отразен мачбол, тя успя да спечели втория сет с 5:7. Българката обаче рухна в началото на третия сет, като в първите четири гейма успя да вземе само една точка и това позволи на Уанг да поведе с недостижима преднина, за да сложи точка на спора три часа по-късно.

Първи сет:Томова първа сервира в мача и спечели откриващия гейм, за да поведе с 1:0. Последва бърз сервис гейм за китайката и 1:1. Третият гейм бе доста оспорван, с дълги разигравания от дъното на корта и продължи над шест минути. Българката обаче бе по-концентрирана във важните моменти и си го взе - 2:1. В четвъртия Уанг поведе с 40:0 и малко след това въстанови равенството - 2:2. Убедителна игра на Витория в петия гейм отново й даде преднина - 3:2, но китайката също взе своето в сервис гейма си и направи 3:3. Последва нова бърза размяна на геймове за 4:4, а след това и първи сервис гейм, спечелен на 0, за Вики Томова в мача - 5:4. Уанг започна с ас 10-ия гейм, който спечели без проблеми, а в 11-ия китайката осъществи пробив. Томова поведе 30:0 в него, но китайката спечели четири поредни точки, за да излезе с едни гърди пред българката за първи път в мача. Това й даде допълнителна мотивация и след нов добър сервис гейм за нея тя затвори първия сет със 7:5.

Втори сет:Синю Уанг използва инерцията и започна втората част с нов пробив. Той дойде сравнително лесно за нея, след като тя поведе с 0:40. Томова спаси първия брейкбол, но това бе всичко, което успя да направи - 0:1. В следващия гейм китайката сервираше и резултатът бе 40:40, когато над Париж заваля дъжд и мачът беше прекъснат. Дано паузата подейства добре на Виктория Томова и тя да излезе за доиграването, заредена с нови сили. Прекъсването обаче не попречи на Уанг, която задържа подаването си и поведе с 0:2 във втория сет. В следващия си сервис гейм българката успя да прекъсне серията на своята съперничка и да намали изоставането си до 1:2. Китайката пое инициативата в четвъртия гейм и разчиташе на изключително агресивни удари от основната линия, за да си осигури предимство при 1:3. Уанг прекали с амбициите си да слага край на разиграванията по възможно най-бързия начин и допусна доста непредизвикани грешки, които позволиха на Томова да се доближи отново на един гейм разстояние при 2:3. Тук дойде моментът българската тенисистка да си спечели и точка за пробив, но Уанг отново показа най-доброто от себе си и след мощна атака завърши разиграването с форхенд уинър по диагонала за 40:40. С още два печеливши удара Уанг сложи точка и на този гейм за 2:4.

Томова се пропука след изпуснатия брейк бол и допусна изоставане от 0:40 в своя сервис гейм. Световната №75 обаче спаси и трите точки за пробив, а след това отрази и още две, за да остане в играта. Геймът продължаваше вече над осем минути, но победител в него все още нямаше, тъй като и двете пропускаха възможности да затворят частта. В крайна сметка Томова показа здрави нерви и обърна гейма от 0:40, за да намали до 3:4. Томова започна оптимистично осмия гейм и поведе с 0:15, но след това Уанг не се разколеба нито за секунда и спечели четири поредни точки, за да дръпне напред с 3:5. Българската тенисистка успя да остане в двубоя и вече можеше да мисли за връщане на пробива при 4:5. Ключовият десети гейм започна със страхотен бекхенд уинър по правата на Томова, а след това Уанг направи нова непредизвикана грешка за 30:0 в полза на българката. Китайката не се даде лесно и спечели следващите две точки, за да изравни при 30:30. Уанг сбърка драйв воле на мрежата и подари точка за пробив на Томова, но след това китайката се поправи с мощен форхенд по правата, за да отрази и този шанс за брейк. Томова обаче отвърна с минаващ удар и заслужи нова възможност да изравни, но след това тя изпрати ретура си далеч в аут и така се стигна до нов "дюс". Ретурът на Томова отново бе слаб и този път той се спря в мрежата, като Уанг получи мачбол, но самата тя допусна двойна грешка, а след това направи и непредизвикана такава, което донесе брейк бол на Томова. Тя имаше отлична позиция за атака, но не подготви добре краката си и форхендът ѝ полетя в аут. Все пак подаръците от Уанг продължаваха да се трупат - нова двойна грешка, последвана от невероятен бекхенд уинър по правата на Томова за 5:5.

Софиянката започна да играе с все по-голяма увереност и вече вкара в употреба и късите топки, за да си заслужи преднина от 30:0 на свой сервис. Играта на Уанг изглеждаше доста разпиляна и това се потвърждаваше от големия брой непредизвикани грешки във втората половина на втория сет, като така Томова поведе с 6:5 и притисна съперничката си до стената. Томова отново надигра Уанг и я излъга с къса топка, за да я размине на мрежата и да дръпне с 30:0 по пътя към пробива. Българката си заслужи две точки за пробив с отлично насочен уинър ретур в ъгъла на корта, а след това направи още едно магическо отиграване - настигна воле и го прати в опразнената част на корта за 7:5.

Трети сет:Уанг не се поддаде на напрежението и бързо се освести, за да стигне до три последователни точки за пробив в първия сервис гейм на Томова за третия сет. Китайката напомни за себе си и завърши своята атака към преднина от 0:1 с пробив, а след това отново се отличи със силни изяви, за да излезе напред при 0:2. Представянето на Томова се срина тотално с течение на третия сет и тя отново бе изправена пред две точки за пробив, като още първата бе реализира от Уанг за 0:3 в нейна полза. Китайската тенисистка беше като стена и изглеждаше преродена след минорния край на втората част, като без особени проблеми. задържа подаването си и дръпна с 0:4 в третия сет. Все пак Вики Томова успя да се разпише и да намали поне малко сериозната разлика в сета до 1:4 с гейм на нула. Томова отвърна на удара с нов изблик на агресия и мощен бекхенд уинър по правата, но след това Уанг отново си осигури инициативата в разиграването и спаси брейк точката. Уанг нямаше намерение да отстъпва и поведе с 1:5, като вече имаше шанс и да търси бързо затваряне на мача. Именно тогава обаче отново се намеси дъждът, и то за втори път в критичен за Томова момент. След близо тричасова пауза срещата бе подновена със сервис на Томова, но тя бързо изостана с 0:30 и китайката вече гледаше уверено към победата. В последния гейм в мача българката отрази три поредни мачбола, но в крайна сметка се предаде пред силата на своята съперничка.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти