Мануела Малеева си припомни паметно за нея събитие, случило се преди точно 40 години

Легендата на българския тенис Мануела Малеева отбеляза 40 години от едно паметно събитие в нейната кариера. На този ден през 1984 година тя печели три мача в един ден!

“Само на 17 години съм тогава. Графикът на Откритото първенство на Италия се променя заради падналия дъжд и това налага да изляза на корта доста по-често от обичайното в един майския понеделник. На четвъртфиналите печеля пет гейма, за да довърша мача срещу румънската звезда Виржиния Ружици - 7:6, 4:6, 6:3. Любопитно е, че двубоят срещу шампионката от "Ролан Гарос" за 1978 година е прекъсван седем (!) пъти...

Малко по-късно - на полуфиналите побеждавам за по-малко от час канадката Карлинг Басет (6:2, 6:2).

След лек обяд и половинчасова дрямка излизам на финала на турнира в Перуджа срещу легендата Крис Евърт. Американката, която в този момент е номер 2 в световната ранглиста, е петкратна победителка в турнира, а на Italian Оpen преди това губи единствено от Мартина Навратилова. Побеждавам я с 6:3 6:3!

Моята победа в Перуджа заварва неподготвени организаторите. Те не разполагат с българския химн и се налага с майка ми да поискаме помощ от посолството ни. Дипломатите изпращат запис с доста лошо качество, но тогава нямаше интернет и трябваше да се задоволим с това, с което разполагахме.

Веднага след церемонията по награждаването хукнахме да хванем самолета за Париж, защото “Ролан Гарос” вече беше започнал…”, припомни си Мануела Малеева с публикация във “Фейсбук”.

Мануела Малеева е родена на 14 февруари 1967 г. в София. Тя е най-високо ранкираната българска тенисистка в историята на аристократичния спорт - достига до №3 в световната ранглиста на 4 февруари 1985 г., както и единствената печелила турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки заедно с Том Гъликсън (1984 г.). Оттегля се триумфално от професионалния тенис, след като печели турнира в Осака, Япония през 1994 г. с победа над Ива Майоли в три сета. Ива завоювани 18 титли на сингъл и още четири на двойки в турнирите на WTA. На олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели бронзов медал. Нейните сестри Катерина и Магдалена също достигат до Топ 10 в света. Върхът за Катерина е №6, достигнат на 9 юли 1990 г., а за Магдалена - №4 на 29 януари 1996 г.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти