Милан се издъни срещу последния при изпращането на Пиоли, Жиру, Миранте и Кяер

Отборите на Милан и Салернитана завършиха наравно 3:3 на „Джузепе Меаца“ в зрелищен двубой от последния 38-и кръг на Серия "А". Домакините могат да съжаляват, че изпуснаха победата, тъй като на два пъти водеха с два гола разлика след попадения на Рафаел Леао (22'), Оливие Жиру (27') и Давиде Калабрия (77') вкараха. Гостите обаче не се сбогуваха с италианския елит с поражение благодарение на двата гола на резервата Сими Нванкво (64', 89') и попадението на Жуниор Самбия (87'). Това беше последният мач в миланския гранд за наставника Стефано Пиоли и напускащите като свободни агенти Жиру, Симон Кяер и Антонио Миранте, но предвид резултата те не се сбогуваха с отбора по успешен начин.

Като за последно, Пиоли направи цели седем промени в стартовия състав, който загуби с 1:3 срещу Торино. На вратата вместо Марко Спортиело застана 40-годишният Антонио Миранте, който най-вероятно през лятото ще прекрати кариерата си. В защита отсъстваха Пиер Калюлю и Малик Тиау, но титуляри бяха капитанът Калабрия и Матео Габия. Направи впечатление, че в халфовата линия играеше Алесандро Флоренци за сметка на Юнус Муса. На левия фланг на атаката се завърна Леао вместо Ноа Окафор, а в центъра на нападението Лука Йович отстъпи мястото си на Жиру. Гостите пък бяха подредени в 3-4-2-1 с Лум Чауна на върха на атаката, а зад него действаха капитанът Антонио Кандрева и Григорис Кастанос.

Точно преди началото на мача играчите на Милан се събраха в кръг около Пиоли и го аплодираха, а той им отвърна с прегръдки. Що се отнася до ултрасите, те продължават своя протест към клубното ръководство, като се видяха транспаранти с текстове като „няма позитивен сезон без триумф“ и „няма да се задоволим с нещо по-малко“. „Курва Суд“ запази мълчание почти през цялото първо полувреме, а през второто все пак подкрепяше шумно отбора в знак на уважение към напускащите Пиоли, Жиру и Симон Кяер. Също така за отбелязване е и факта, че домакините дебютираха с екипа си за следващия сезон.

„Росонерите“ започнаха мача много настървено и още в първите минути Жиру и Леао принудиха Винченцо Фиорило да прави спасявания. Последваха два пропуска на французина. В десетата минута Кристиан Пулишич също не успя да преодолее вратаря. Пет минути по-късно Томори стреля с глава при центриране от корнер, но така прати топката над вратата. Неизбежното се случи в 22-рата минута, когато Милан най-после поведе в резултата. Тогава Фиорило изпусна топката до вратата си, а Леао я отмъкна и веднага я прати в мрежата за 1:0. След това португалецът веднага се затича към Пиоли, с когото отпразнува своя гол.

Само пет минути по-късно дойде и моментът на Жиру, който се разписа с прекрасно воле след центриране от корнер за 15-ото си шампионатно попадение през сезона. След друго изпълнение на ъглов удар в 32-рата минута Томори стреля с глава, но този път Фиорило успя да се намеси сполучливо. След още пет минути Тео Ернандес също вкара гол, но той беше отменен от ВАР поради засада на асистиралия му Леао. Малко преди почивката левият бек направи нов опит за гол, но в този случай беше спрян от противниковия страж. В последните секунди по-късно Фиорило отрази и изстрел на Габия с глава.

Първите голови положения след почивката бяха на сметката на „граната“. В 49-ата минута топката профуча над вратата след далечен изстрел на Кандрева. Десет минути по-късно удари на Самбия и Алесандро Дзаноли бяха блокирани, а Миранте спаси шут на Чауна от голямо разстояние. В 62-рата минута Исмаел Бенасер се отчете с пропуск за домакините. В 64-тата минута гостите все пак намалиха изоставането си. Тогава при центриране от корнер Сими беше точен с глава. Само две минути по-късно той можеше отново да се разпише с глава, но този път Миранте успя да избие топката в напречната греда.

В 72-рата минута Жиру можеше да вкара втория си гол за вечерта, но Фиорило успя да улови топката. Малко след това нападателят отправи доста разочароващ удар с глава. В 77-ата минута Пулишич центрира към Калабрия, който засече топката с глава и върна преднината на своя тим от два гола, след което отиде при Пиоли и го прегърна. Три минути по-късно Николо Пиероци се опита да намали пасива на "морските кончета", но ударът му с глава мина над вратата.

В 85-ата минута Жиру отстъпи мястото си на Йович и обра овациите на публиката. Само две минути по-късно обаче домакините бяха попарени от Самбия, който беше точен с шут по земя от границата на наказателното поле.

Веднага след това Кяер влезе на терена за последните си минути с екипа на "росонерите", а 20-годишният Лапо Нава дебютира за тях, заменяйки Миранте. В 89-ата минута именно младият страж изби удар на Чауна, но Сими шокира домакините, след като изравни резултата със своята добавка. В добавеното време Пулишич, Йович и резервата Матия Калдара не успяха да реализират победен гол и така миланският гранд трябваше да се примири с ремито.

След края на мача имаше специална церемония, на която феновете се сбогуваха с Пиоли, Жиру и Кяер. За последно прозвуча Pioli’s on fire на „Сан Сиро“, а играчите се сбогуваха със своя треньор, подхвърляйки го на ръцете си. Нападателят и защитникът получиха от клубните шефове специални фланелки в рамка за спомен.

Милан завършва втори в крайното класиране с актив от 75 точки или на поне 18 от шампиона Интер, който в неделя гостува на Верона. Салернитана пък изпада в Серия "Б" като последен в елита с едва 17 пункта.

МИЛАН - САЛЕРНИТАНА 3:3

1:0 Леао (22')

2:0 Жиру (27')

2:1 Сими (64')

3:1 Калабрия (77')

3:2 Самбия (87')

3:3 Сими (89')

Милан: Миранте, Калабрия, Габия, Томори, Ернандес, Флоренци, Райндерс, Пулишич, Бенасер, Леао, Жиру

Салернитана: Фиорило, Пиероци, Пасалидис, Гьомбер, Самбия, Кулибали, Маджоре, Дзаноли, Кандрева, Кастанос, Чауна

Още от Футбол свят

Виж всички