Два български отбора в топ 3 на Shell Eco-marathon в Ногаро

Два български отбора влязоха в тройката в своите класове на провелия се по-рано тази седмица Shell Eco-marathon на пистата в Ногаро, Франция.

Най-добре се представи отборът на Blue-EV от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепелара, който се състезава в прототипния клас с електрическо задвижване. Преди състезанието от Blue-EV си бяха поставили за цел да запишат резултат от 700 километра за kWh, но резултати надскочиха техните очаквания.

Shell Eco-marathon – едно по-различно състезание

След неуспешния първи опит тимът постигна 803.4 км за kWh във втория си, след което подобри това постижение до 904.5 километра в петия си. Това осигури на отбора третото място в един от най-оспорваните класове, в който участие взеха 26 от записани 29 тима, като от преминалите техническата инспеция три не направиха успешен опит за покриване на дистанцията от 10 обиколки в рамките на 38 минути.

Пред българите с резултати от съответно 1 259.2 и 992.0 километра за kWh останаха двата френски отбора от Политехническия университет в Нант и колежа „Марсел Доре“ от Верне, в близост от Тулуза.

В този клас участваше и още един български отбор, този на Avtomobilist от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той се класира на 11-то място с резултат от 594.4 километра, постигнат в неговия четвърти опит.

В състезанието за автомобили от градски тип с водородна горивна клета България бе представена от два отбора. Първият бе този на Технически университет – София (TUS Team), който се класира на третото място в категорията с постижение от 204.1 километра за един кубичен метър водород. За съжаление отборът на HydRU от Русенския университет остана извън класирането, тъй като не успя да направи нито един успешен опит в петте си излизания на пистата.

И тук победата бе за Политехническия университет в Нант, чийто тим постигна 311.3 километра за един кубичен метър водород. На второ място остана нидерландският тим на HAN Hydromotive, който записа 277.0 километра.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти