България с тежко начало в Лигата на нациите

Волейболистките от националния отбор на България започнаха с фалстарт тазгодишното си участие в Лигата на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели отстъпиха на бронзовия медалист от ЕвроВолей 2023 Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в първия си мач от турнира в Група 1 от първата състезателна седмица, игран тази вечер в залата в Анталия (Турция), който беше и първи двубой за цялата Лига.

Млада националка ще продължи кариерата си във френски гранд?

Вторите срещи и на двата отбора ще бъдат в четвъртък (16 май). Първо от 17,00 часа България ще излезе срещу силния тим на Япония, а след това от 20,00 часа Нидерландия ще играе срещу домакините и настоящи шампионки в Лигата на нациите от Турция.

Началото на първия гейм на срещата беше по-добро за Нидерландия, които поведоха с 3:1 след силна атака на Марит Яспер и блок-аут на Селесте Плак. България веднага изравни за 3:3 след отлична блокада на Борислава Съйкова и аут на Яспер. Последваха две грешки на българските момичета и блок на Инди Байенс и "лалетата" отново дръпнаха с 6:3. Разликата се запази до 8:5 след атака в аут на Ива Дудова. Въпреки усилията на българките, Нидерландия увеличи преднината си до 12:8 след грешка при мрежата на Дудова, което пък накара селекционерът на "лъвиците" Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Двата тима продължиха равностойно до 15:11, след което предимството на нидерландките стана 17:11 след контра на Марит Яспер и успешен блок на Инди Байенс. Независимо от второто прекъсване за Мичели и България, последваха контраатака от краче на Байенс и докосване до мрежата от страна на влязлата като резерва Маргарита Гунчева и 19:11. Резултатът стана 23:13 след атака на Ане Буйс и грешка на Мария Йорданова, след което Нидерландия спокойно спечели гейма с убедителното 25:14 след нова атака на Буйс.

Втората част стартира малко по-добре за България, която дръпна с 3:1 след атака на капитанката Мирослава Паскова, но Нидерландия веднага изравни за 3:3 след грешка на Паскова и контра на Инди Байенс. Равенството се запази до 6:6, след което "лалетата" поведоха с 8:6 след технично пускане на Ане Буйс и грешка на Мария Йорданова, което принуди Лоренцо Мичели да поиска прекъсване. Постепенно България стигна до равенство при 12:12 след силни изяви на Мирослава Паскова, включително и ас. Играта продължи точка за точка до 17:17, след което Нидерландия отново дръпна с 19:17 след атака и блокада на Селесте Плак. След втория тайм-аут за Мичели и България, последваха силна атака на Ива Дудова и отлична блокада на Мария Кривошийска и 19:19. След нова атака на Плак и аут на влязлата като резерва Микаела Стоянова нидерландките излязоха напред в резултата с 21:19. Състезателките на Феликс Козловски стигнаха до геймбол при 24:20 след поредна атака на Плак и контра на Ане Буйс, след което го затвориха в своя полза при 25:20 след ас на Марит Яспер.

Третата част започна отлично за българските "лъвици", които бързо поведоха с 4:1 след силна атака на Микаела Стоянова, която остана в игра, и успешен блок на Борислава Съйкова. Нидерландия успя да изравни при 6:6 след две грешки на Мария Йорданова, но България отново излезе напред в резултата при 11:8 благодарение на Стоянова и няколко сервиси на Йорданова, включително и ас. Независимо от усилията на "лалетата", българските момичета запазиха аванса си до 15:12 след блок-аут на влязлата като резерва Елена Бечева. За пореден път двата тима продължиха равностойно и България задържа преднината си до 19:16, след което Нидерландия стигна до 19:19 след нова атака на Ане Буйс, ас на разпределителката Сара Ван Аален и отличен блок на Селесте Плак. Нидерландките дори дръпнаха в резултата с 21:19 след грешка при мрежата на Микаела Стоянова и контра на Плак. Нидерландия успя да задържи преднината си и спечели гейма с 25:22 след мощна атака на Марит Яспер, а с това и мача с 3:0.

Единствената с двуцифров актив за България бе капитанката Мирослава Паскова с 11 точки (1 ас, 45% ефективност в атака и 18% перфектно посрещане). Мария Йорданова пък завърши с 9 точки.

За Нидерландия Селесте Плак реализира 12 точки (3 блока и 26% ефективност в атака), докато Ане Буйс и Жулиет Луис се отчетоха с по 10 точки за победата.

БЪЛГАРИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 0:3 (14:25, 20:25, 22:25)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова 4, Ива Дудова 7, Мирослава Паскова-Кънева 11, Мария Йорданова 9, Борислава Съйкова 4, Мария Кривошийска 5 - Жана Тодорова-либеро (Маргарита Гунчева, Микаела Стоянова 5, Елена Бечева 2, Мила Пашкулева-либеро)

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

НИДЕРЛАНДИЯ: Сара Ван Аален 4, Селесте Плак 12, Ане Буйс 10, Марит Яспер 6, Жулиет Луис 10, Инди Байенс 9 - Флориен Реесинк-либеро (Брит Бонгертс, Елес Дамбринк 1)

Старши треньор: ФЕЛИКС КОЗЛОВСКИ.

Снимки: volleyballworld.com

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти