Теодор Янков покри норматив за европейско първенство на турнира "Григор Христов – Гришата"

Атлетическият турнир в памет на Григор Христов-Гришата се проведе на 2 май на централния стадион на Национална спортна академия “Васил Левски“. Любимите дисциплини на Гришата, който отдаде голяма част от живота си на леката атлетика като журналист и написа книгата „На „Царицата“ с признание и любов“, бяха скоковете и именно там се получиха най-силните резултати на състезанието.

В надпреварата на скок дължина за юноши участваха точно 8 атлети. 16-годишният Теодор Янков (Ивет Лалова Спринт Академи) атакува норматива за Eвропейското първенство за юноши под 18 години, който е 6.95 и записа 6.93 (-0.6) в първия си скок. Янков премина за първи път в състезание 7 метра с опит от 7.04 и поведе класирането. Опитният Калоян Айрянов (Михаил Желев – Сливен) отговори със 7.05 в петия си скок и се окичи с златото от турнира. Трети е Александър Енчев (Феникс 2004 – Плевен) с 6.81.

Теодор Янков става осмият българин покрил нормата за еврошампионата за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица, Словакия. Очаква се поне още толкова наши атлети да се класират за това първенство.

Опит за покриване на норматив имаше и на скок дължина за жени, където Сияна Бръмбарова (Енерджи – Пловдив) се опита да скочи 5.80 (норма за Банска Бистрица), но засега достигна до 5.60, с което зае третото място след Галина Николова (Хеброс – Харманли) – 5.84 и Елена Аргирова (Михаил Желев – Сливен) – 5.67. В тази дисциплина стандартите са покрили вече Карина Цончева и Радина Величкова, но те не участваха в състезанието.

Кирил Георгиев (Михаил Желев – Сливен) също подобри личния си рекорд за победата на гюле (5 кг) за юноши под 18 години с 16.15, а целта му е 17.00, което ще му даде право за участие в Европейското.

Натали Костова (Виктория – Варна) победи в скока на височина при девойките с 1.65. Варненката, която през зимата скочи 1.77, започна с фал на 1.60 и преодоля височината от втори опит. По същия начин превзе и 1.65, но не успя на 1.75. Лорейн Черкезова и Николая Христова от „Джордан“ Благоевград са втора и трета съответно с 1.45 и 1.40.

В тази дисциплина при мъжете Янислав Илиев (Спринт – Червен бряг) оглави класирането с 1.95 пред Денис Димитров (Левски 2016) – 1.55.

Андреан Димитров (Михаил Желев – Сливен) е първи при юношите с 2.00, а близнаците Георги Марков (ЦСКА) с 1.80 и Даниел Марков (ЦСКА) с 1.65 са негови подгласници.

Шампионка на гюле при жените стана Християна Василева (Михаил Желев – Сливен) с 11.70.

Всички призьори получиха медали и фланелки с лика на Григор Христов-Гришата, а след състезанието журналисти и приятели на Гришата се събраха, за да уважат паметта му.

Снимка и текст: atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти