Да Коща спечели хаотичното първо състезание на "Мизано"

Антонио Феликс да Коща спечели първата си победа за сезона във Формула Е, след като триумфира в хаотичното първо състезание на пистата „Мизано“ в Италия.

Португалецът се ориентира най-добре в надпреварата, която по-скоро приличаше на старт от Moto3, отколкото на автомобилно състезание. В първите 23 обиколки пилотите практически се бореха да не са на първото място, за да пестят възможно най-много енергия.

Едва във финалните пет тура те започнаха да дават пълната газ, а Да Коща имаше останал най-голям заряд в своята батерия и можеше да поддържа най-високото темпо. Това позволи на пилота на Порше да запише първата си победа във Формула Е от триумфа му в Кейптаун преди година.

Да Коща изпревари Оливър Роулънд в спирането за завой №5 в 26-та обиколка, след което британецът не успя да контрира. Все пак за него остана второто място и най-бързата обиколка днес. За Роулънд това е четвъртият пореден подиум след третите места във втория старт в Дирия и в Сао Пауло, както и второто място в Токио преди две седмици.

С тази си силна серия от резултати той оглави генералното класиране, в което със 73 точки той води с 5 пред действащия шампион Джейк Денис, който днес завърши на третото място. А в битката за титлата третата позиция се заема от Паскал Верлайн, който изостава с 10 точки от лидера, след като не взе точки днес.

Германецът трябваше да влезе в бокса, за да смени предното си крило още в шестата обиколка, след контакт с Жан-Ерик Верн в седмия завой. Обиколка по-рано Верн бе въвлечен в инцидент и с Ник Касиди, който прати новозеландеца в бокса, отново за смяна на предното крило.

Заради удара с Касиди Верн бе наказан с пет секунди, които бяха добавени към неговото време след финала. Тази санкция смъкна двукратня шампион от третата на осмата позиция и позволи на Денис да се качи на подиума. Победителят от състезанието в Токио Максимилян Гюнтер се класира четвърти днес, а петицата оформи Дан Тиктъм. Стартиралият от полпозишъна Мич Еванс завърши шести пред Серхио Сете Камара, Верн, Норман Нато и Щофел Вандоорн, които допълниха зоната на точките.

Сезонът във Формула Е продължава утре с второто състезание на „Мизано“, което би трябвало да е по-различно от днешното, тъй като ще бъде с две обиколки по-късо и няма да има чак такава нужда пилотите да пестят енергия в началните етапи.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти