Малки шансове за дъжд на "Сузука" този уикенд

За сезон 2024 надпреварата за Гран При на Япония във Формула 1 е изместена от традиционната си дата в края на септември и началото на октомври за месец април и ще бъде четвърти кръг за сезона. Причината за тази промяна е желанието на Либърти Медия да групира повече състезание на географски принцип, за да няма безкрайни пътувания от единия край на света до другия.

Един от плюсовете на тази смяна в датата на Гран При на Япония е фактът, че сега надпреварата ще се провежда извън сезона на тайфуните в Страната на изгряващото слънце. През годините многократно уикендът на „Сузука“ бе афектиран от лошо време с обилни дъждове и ураганни ветрове.

През 2019 година съботните сесии бяха анулирани заради тайфун, който засегна и Световното първенство по ръгби, което се провеждаше в страната по същото време. Пет години по-рано пък надпреварата на „Сузука“ се проведе при много тежки условия и се стигна до инцидента, който отне живота на Жул Бианки.

8 години без Жул Бианки

Тази смяна на датата на Гран При на Япония обаче не герантира, че времето ще бъде благоприятно в хода на целия уикенд. Според официалната прогноза на Формула 1 в петък и неделя има около 40% шанс над пистата да превали, основно в следобедните часове, когато ще се провеждат втората тренировка и състезанието. За съботния ден шансовете да вали са по-малки, а именно 20%, но пък очакванията са да има дъжд вечерта, който би отмил целия каучук от идеалната линия.

От гледна точка температурите петъчният ден ще бъде най-студен с максимални температури от едва 15 градуса и ветрове, достигащи до 20 км/ч. В събота темепратурите се очаква да достигнат 17 градуса с по-слаби ветрове, а в неделя ще бъде най-топло – 18 градуса.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти