От ИБА се оплакаха: Ръководството на МОК е политически пристрастно

Международната боксова асоциация (ИБА) обвини ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК) в политическа пристрастност.

През миналата седмица спортният директор на МОК Кит МакКонъл заяви, че предстоящити Олимпийски игри в Париж са последните, на които МОК пряко отговаря за организирането на боксовия турнир и ако националните федерации искат техният спорт да остане в програмата и за Игрите през 2028 година, те трябва да се обединят в организация, различна от ИБА.

Боксът с надежди за участие на Игрите в Лос Анджелис

ИБА, която се управлява от руския олигарх Умар Кремльов, бе изключена от структурите на МОК през миналата година заради системни нарушения. Също през миналата година бе създадена и алтернативна федерация - Световен бокс, която обаче за момента има подкрепата само на няколко от големите национални федерации.

"Управлението на цирка и поведението на един клоун от лагера на (президента на МОК) Томас Бах е очевидно... ние отказваме да позволим боксът да стане жертва на политически програми", заяви Кремльов в изявление до медиите.

Без руснаци и беларуси в парада на откриването на Игрите в Париж

Той добави, че МОК се опитва "да заплашва" националните федерации, които остават близки до ИБА.

"Никое решение на МОК не е окончателно, докато съдът не се е произнесъл. ИБА няма алтернатива като управителен орган на световно ниво нито организационно, нито финансово", добави шефът на ИБА по адрес на Световния бокс.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти