Клубовете от Премиър лийг похарчиха със 715 милиона по-малко от януари миналата година

След три рекордни трансферни прозореца по отношение на сумите, които клубовете от Премиър лийг похарчиха в тях, този януари се оказа най-постният откъм сделки от доста време насам. Изчисленията показват, че 20-те отбора от елита за похарчили общо едва 100 милиона паунда за нови играчи, което е най-ниският показател от сезон 2011/12 насам (б.ред. тук не се включва периодът по време на пандемията, когато по обясними причини клубовете не можеха да си позволяват харчове). Тази сума е със 715 милиона паунда в сравнение с миналия януари.

Трансферният пазар в големите първенства затвори, ето какво се случи в последния ден

В последния ден на прозореца, в който често се реализират някои от най-емблематичните сделки, бяха осъществени трансфери на стойност 30 милиона паунда. За сравнение – през миналата година в последния ден бяха похарчени 275 милиона.

В хода на целия трансферен прозорец бяха осъществи само 17 постоянни трансфера, а 13 играчи бяха привлечени под наем.

Обяснението се крие в новите правила на Премиър лийг за печалба и финансова устойчивост. Те позволяват на клубовете загуби от едва 105 милиона паунда за период от три години. Заради тези правила Евертън бе наказан с отнемане на 10 точки за нарушения през сезон 2021/22. Срещу „карамелите“, както и срещу Нотингам Форест пък бяха повдигнати обвинения и заради баланса им за сезон 2022/23.

Най-мащабният трансфер в Премиър лийг през последния ден на трансферния прозорец бе преминаването на Адам Уортън от Блекбърн в Кристъл Палас. Лондончани ще платят за бранителя първоначално 18 милиона, като сумата може да нарасне до 22 милиона. Най-големият трансфер изобщо през зимата във Висшата лига бе на Раду Драгушин, за когото Тотнъм плати на Дженоа 25 милиона паунда.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти