Ферари потвърди съотборниците на Кубица за 2024 година

Ферари официално потвърди, че Ифей Йе и Роберт Шварцман ще партнират на Роберт Кубица в третия прототип 499P в хода на сезон 2024 в Световния шампионат за издръжливост (WEC).

Тримата ще управляват сателитния автомобил на AF Corse с №83, чиято основна задача ще бъде да помага на двете заводски коли №50 и №51. За Шварцман това ще е дебют в състезанията с прототипи, а той ще комбинира задълженията си в WEC с тези във Формула 1, където отново ще бъде резервен пилот на „черните кончета“.

От тримата пилоти на №83 единствен Йе има опит от Hypercar, тъй като той кара за Джота Порше през миналата година. Кубица има опит от LMP2 прототипите, но не и от тези в Hypercar.

Ферари привлече китаец да партнира на Кубица в третия прототип 499P

„Радваме се да даде шанс на нашите официални пилоти да участват в целия сезон в WEC с колата с №83. Ифей си създаде име през последните години, печелейки две титли в състезанията за издръжливост. Сега той ще може да се докаже във водещата категория с Ферари.„Противоположно на него Роберт ще може да продължи своя път с ново предизвикателство след успешния сезон 2023 в GT3, който му донесе и победа в Барселона. По време на теста за новобранци в Бахрейн той показа страхотна адаптация към 499P“, заяви Антонело Колета, ръководител на Ферари в състезанията за издръжливост.

Ферари няма да променя екипажите си за Льо Ман за 2024 година

Ферари няма да е единственият производител с повече от два прототипа, които ще участват през новия сезон в WEC. Порше ще има общо пет автомобила – двата заводски плюс частните на Джота (2) и Протон Компетишън (1).

WEC събра 14 автомобилни марки

Тойота, Алпин, БМВ и Пежо ще имат по две коли, които ще участват през целия сезон, а Кадилак, Изота Фраскини и Ламборгини ще са с по една. Общата бройка на колите в Hypercar през 2024 ще е 19, а за „24-те часа на Льо Ман“ ще има и допълнителни бройки, както е по традици.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти