Димитър Карамфилов: 2023 г. беше най-успешната година в моята кариера като треньор

Димитър Карамфилов изведе Божидар Саръбоюков до сребърни медали в тройния скок и в скока на дължина на Европейското първенство за юноши до 20 г., до четвърто място на Европейското първенство в зала при мъжете и до дебют на Световно първенство на открито при мъжете. Личният рекорд на таланта от Харманли в скока на дължина пък вече е 8.22 м, което е и нов национален рекорд за юноши под 20 г. Саръбоюков заслужено спечели признанието за “Атлет на България” за 2023 г., а Карамфилов и наставникът на Пламена Миткова Ивайло Русенов получиха специални награди при треньорите.

“Доволен съм от тази година. 2023 г. беше най-успешната година в моята кариера като треньор. Божидар е един изключителен състезател, който изцяло се е отдал на леката атлетика и смятам, че може да постигне още по-големи резултати. Неговите данни са да скача над 8.30-8.40 м и се надявам, че тази година ще покаже едни от най-силните резултати в своята кариера, която едва започва”, каза Карамфилов в интервю за Sportal.bg.

“Решихме веднага след Световното първенство за мъже и жени да сменим техниката, която вече е двойна ножица. Една от най-трудните техники в дългия скок. За мое голямо учудване той много бързо учи тази нова техника, променихме малко разбега и смятам, че нещата ще се получат. Ще видим на първото състезание на 13 януари”, добави треньорът.

Целите за 2024 г.: “По принцип Световното в зала е малко по-особено състезание от другите и не влиза в нашия календар. Там участват само 12 човека и е директен финал. Много е трудно да се влезе в някакво класиране. Целта ни тази година е участие на Европейското първенство в Рим и класиране за Олимпийските игри в Париж.”

Цялото интервю с Димитър Карамфилов може да намерите във видеото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти