Божидар Саръбоюков пред Sportal.bg: Сменихме техниката, но е по-трудно

Сребърният европейски медалист за юноши в скока на дължина и в тройния скок Божидар Саръбоюков завърши на четвърто място в класацията за “Най-добър млад спортист”, след като изпрати една изключително силна 2023 г., в която подобри няколко пъти националния рекорд в скока на дължина за юноши под 20 години, завърши четвърти на Европейското първенство за мъже в зала в Истанбул, скочи 8.22 м и участва на Световното за мъже и жени в Будапеща в края на лятото.

“Доволен съм от изминалата година, наистина показах резултати, които самият аз не съм очаквал. Надявам се с всяка година да показвам още и още и с всяка изминала година да съм по-напред в класациите. Освен конкуренти в леката атлетика, тук се конкурираме в различните спортове. Разбира се, това е хубаво. По този начин всеки се стимулира да показва повече и повече”, каза Саръбоюков след награждаването.

Възпитаникът на Димитър Карамфилов говори и за предстоящия сезон, в който предстоят Световно първенство в зала в Глазгоу, Европейско първенство на открито в Рим и Олимпийските игри в Париж: “Тренирал съм доста усилено. За първа година отделям толкова внимание на леката атлетика, защото преди бях ученик. Тази година тренирах и двуразово. Още не съм направил първи старт, другата седмица предстои и ще си покаже. Смятам, че все пак е още рано за големи резултати. Треньорът най-добре знае, ние сме го обсъдили, но без тези стартове няма как.

На турнир “Академик” ще е първият старт. До последно не знаехме дали ще участваме на него, пък и до последно не се знае какво може да стане. Но сме предвидили това да е първият старт.”

Младокът разкри също така, че през 2024 г. ще видим нова техника от него в сектора: “Смятам, че тази година в зала не само може, а трябва да премина 8 метра. Аз самият съм си го поставил задължително като цел. Ако искам да имам някакви очаквания тази година, 8 метра не трябва да е проблем за мен. Не знам дали наистина ще е на “Академик”, тъй като е много рано през сезона. Ще видим, ще направим първи старт и вече с треньора ще обсъдим нашите грешки.

Все пак тази година съм с нова техника - започнах да въртя двойна ножица, което се оказа, че е доста трудно и първото състезание наистина ще разберем къде грешим и какво можем да направим.”

За финал Саръбоюков си пожела в края на годината да е постигал олимпийски медал.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти