Батоклети с престижна победа на родна земя

Надя Батоклети завърши 2023 г. с победа на домашна земя над 5 км в Болцано в неделя. Тя спечели известното състезание в навечерието на Нова година с време от 15:30 минути и по този начин 23-годишната атлетка стана първият италиански победител в това състезание от 1988 г. насам.

Батоклети победи две кенийки за това признание. Световната финалистка на 1500 метра Нели Чепчирчир завърши втора с 15:33, а двукратната световна медалистка Маргарет Кипкембой трета с 15:50.

Батоклети се доказа на всички настилки през миналата година, но нейният фокус остава върху пистата с Европейското първенство по лека атлетика в Рим и Олимпийските игри в Париж.

“Бях уверена, защото последните тренировки минаха много добре и усещах аплодисментите на зрителите, докато минаваха обиколките. Но когато майка ми извика, за да ме насърчи, както само тя може да направи, с 600 метра до края, си казах че сега е моментът да натисна“, каза Батоклети, цитиран от FIDAL.

За плановете си за 2024 г. Батоклети каза: “За новата година идеята за бягане на 1500 метра на Олимпийските игри в Париж се оформя, но не искам да изоставя 5000 метра.“

В състезанието при мъжете европейският шампион на 10 000 метра Йеманеберхан Крипа завърши втори на 10 километра зад действащия световен шампион в полумаратона Сабастиан Соу - 28:00 до 28:03.

Следващата цел на Крипа е маратонът в Севиля на 18 февруари по пътя към Европейското първенство по лека атлетика в Рим от 7 до 12 юни.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти