Волф: Доминацията на Макс не вреди на популярността на Формула 1

Шефът на отбора на Мерцедес Тото Волф е на мнението, че доминацията, която Макс Верстапен налага във Формула 1 през последните две години, не вреди на популярността на спорта.

Вижте рекордите, които Макс Верстапен подобри през 2023 година

След страхотния дуел за титлата между Верстапен и Люис Хамилтън през 2021 година последните два сезона бяха меко казано скучни. В тях Верстапен беше категоричният №1, печелейки съответно по 15 и 19 победи, за общо 34 успеха в рамките на 44 старта.

25 милиона долара е премията на Макс за рекордния сезон

Според Волф обаче тази еднолична доминация на Верстапен не вреди на популярността на спорта, която продължава да расте. По думите на австриеца доказателство за това са пълните трибуни на всяко състезание и фактът, че броята на последователите в социалните мрежи не спира да расте.

Проучване показа – Формула 1 губи от доминацията на Верстапен и Ред Бул

„Цифрите, които виждаме са силни. Растем в социалните мрежи, трибуните са пълни и билетите се разпродават. Всичко това се дължи на спектакъла, ако той не е добър феновете няма да идват.„Винаги съм казвал, че харесвам честността в спорта. Спектакълът следва спорта, който е меритокрация – който върши най-добрата работа печели. А когато някой върши много по-добра работа, той печели 19 състезания. Няма как да променим този факт. Зависи от нас, Ферари и всички останали отбори да се справим по-добре, за да се борим с Ред Бул.„Разбира се има шанс хората да ни упрекват, че няма смисъл да гледат, защото знаят какъв ще е резултатът, както беше с нас и Люис през годините. Но ние трябва да вършим по-добра работа. Не искам да чакам до 2026 година“, каза Волф.

В Ред Бул са били изненадани от дизайнерското решение на Мерцедес в началото на 2023

През 2023 неговият тим записа първия си нулев сезон от 2011 насам, но според Волф всички успехи през последните 10 години му дават увереност, че Мерцедес ще печели отново в бъдеще.

Мерцедес вече е начело в развитието на моторите за сезон 2026?

„Имам дългосрочна перспектива. Имам дъска в моя офис, на която са изписани всички шампиони при конструкторите от 1958 година насам. Списъкът стига до 2050. Имам логата за всяка година, а 27 от тях още са свободни.„През последните 20 година се виждам много звезди на Мерцедес. Мразя да гледам назад, но когато след 10-20 години погледнем назад ще видим, че за едно десетилетие ние бяхме втори, първи, първи, първи, първи, първи, първи, първи, първи и трети.„Когато гледаме нещата така всичко е окей. Сега, от друга гледна точка един човек спечели 19 състезания за една година, което не е добре за нас“, заяви австриецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички