Разследване за допинг в САЩ разкри, че в схемата е и британски олимпийски атлет

Британски олимпийски спортист от мъжки пол е бил снабден със забранени лекарства от американски терапевт, който е изправен пред 10 години затвор, според съдебни документи, подадени в Ню Йорк. През май Ерик Лира стана първият обвиняем, срещу когото са повдигнати обвинения по нов американски закон, въведен в резултат на подкрепяните от държавата допинг скандали в Русия. Той се призна за виновен в доставката на лекарства за подобряване на постиженията на олимпийски спортисти.

Но документ за присъда, подаден в Южния окръг на Ню Йорк, дава подробности за други спортисти и треньори, замесени в случая, като се споменава и неназован британски състезател.

“Лира отделно се срещна с трети олимпийски спортист, който се състезаваше от името на Обединеното кралство многократно през лятото на 2021 г. с цел да му предостави лекарства за подобряване на представянето“, твърди американският адвокат Деймиън Уилямс, в документа, който е видян от BBC.

10-годишно наказание заради допинг за нигерийката Блесинг Окагбаре

Както разкрива “Таймс”, случаят сега се разследва от Съюза за чиста атлетика (AIU).

От AIU са отказали коментар пред BBC, от Атлетиката в Обединеното кралство също.

Установено е, че Лира е доставял наркотици на нигерийската спринтьорка Блесинг Окагбаре, която миналата година беше отстранена от леката атлетика за 11 години.

34-годишната състезателка беше изключена от Олимпиадата в Токио точно преди полуфиналите на 100 метра при жените, след като се оказа, че е дала положителна проба за човешки хормон на растежа при извънсъстезателен тест в Словакия преди отложените игри през 2020 г.

В съдебните документи също така се посочва, че: “Лира също е предоставил забранени вещества на спортист, състезаващ се от името на Швейцария преди Олимпийските игри през лятото на 2021 г.

“Накратко, Лира пътува из Съединените щати, за да достави и/или да приложи различни лекарства на различни олимпийски атлети, всички с изчислената цел да повлияе на резултата на Олимпийските игри в Токио.“

В отделен документ федералните прокурори обвиниха и двама американски треньори, твърдейки, че са работили с Лира, за да осигурят лекарства за спортисти от Нигерия, Швейцария и Обединеното кралство преди Олимпийските игри в Токио.

Лира беше обвинен по закон от 2020 г., кръстен на руския информатор Григорий Родченков, бивш ръководител на антидопинговата лаборатория в Москва, който помогна за разкриването на спонсорирания от държавата допинг режим в страната.

Уилямс каза във федерален съд, че делото е "преломен момент за международния спорт".

Антидопинговият закон на Родченков позволява на американските власти да преследват лица, замесени в “допингови схеми с цел оказване на влияние върху международни спортни състезания“, включително тези, които преди това не са били управлявани от спортните антидопингови закони.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти