Киптум и Кипчоге ще действат като екип по пътя към Париж 2024

Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум казва, че няма да има войни на егото между него и Елиуд Кипчоге, ако и двамата бъдат избрани да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Киптум и човекът, чието време той подобри, Кипчоге, изразиха желание да участват на Олимпиадата и има всички индикации, че и двамата ще бъдат в окончателния списък от трима, които ще се отправят към Париж.

Докато някои наблюдатели бяха скептични относно решението двамата да се изправят един срещу друг на Олимпиадата, Киптум смята, че екипната работа ще бъде необходима на екипа на Кения, за да постигне целите си в Париж.

“Ако бъда избран за Олимпиадата, мисля, че трябва да отидем там като отбор, да си помогнем един на друг и след това да видим резултатите“, каза Киптум пред Световната атлетика, като подчерта, че няма негативно настроение между него и Кипчоге. “Познавам Елиуд. Той е добър спортист. Уважавам го.”

Въпреки че все още не е известно за кое състезание ще се запише Кипчоге преди Олимпиадата, Киптум вече се подготвя за маратона в Ротердам, който ще се проведе на 13 април 2024 г.

Той ще се завърне в Ротердам, където се надяваше да направи своя дебют в маратона, преди контузия да попари надеждите му, след като действаше като пейсмейкър през 2019 г.

“Ще ми даде време да се подготвя за Олимпийските игри в Париж. След Ротердам ще отида на Олимпиадатал Току-що започнах обучението си и се надявам да отида там и да дам най-доброто от себе си. Може би за да победя времето си“, добави той.

Киптум държи три от шестте най-бързи времена в маратона в историята, след като направи своя дебют във Валенсия (2:01:53) миналия декември преди Лондон (2:01:25) през април и Чикаго (2:00:35) през октомври тази година година.

24-годишният атлет ще направи своя дебют на Олимпийските игри в Париж, докато Кипчоге ще се стреми да стане първият човек, спечелил три златни олимпийски медала в маратона след победите си в Рио 2016 и Токио 2020.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти