Бонусите направиха Макс №1 по пари във Формула 1

Трикратният световен шампион Макс Верстапен е заработил най-много пари за сезон 2023 във Формула 1, като става въпрос за приходите на пилотите от заплати и бонуси, които отборите им изплащат за постигнатите успехи в кампанията - за победи, точки и световната титла.

Списание Forbes подреди пилотите във Формула 1 по заплата и допълнителни заплащания, базирани на представянето им.

Доктор Марко е категоричен: Верстапен и Хамилтън няма как да са в един отбор

Макс е изкарал 70 милиона долара тази година, според информацията на изданието, като 45 милиона долара е заплатата му, а останалите 25 милиона са бонуси за рекордните му 19 победи и третата поредна световна титла. Сезон 2024 пък ще е първият от удълженият му договор с Ред Бул, което означава по-висока заплата за Верстапен от догодина.

Рикардо може да се върне в Ред Бул след началото на сезона?

Люис Хамилтън остава №1 по основна заплата във Формула 1 - 55 милиона долара в Мерцедес, но той не е получил премии  за победи и титлата, тъй като 7-кратният световен шампион записа втори пореден сезон без нито едно спечелено състезание.

Колко пари ще спечели Ред Бул за титлата във Формула 1?

Топ 3 допълва Фернандо Алонсо с 34 милиона долара, като 24 милиона от тях са заплатата му в Астън Мартин, а останалите 10 - бонуси за успехите му тази година, сред които изпъква спечелването на 8 подиума през сезона.

Логан Сарджънт остава пилот на Уилямс

Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес се класира 4-и с 26 милиона долара, като 10 милиона са заплатата му, а останалите 16 -  премии, включително и за двете му победи в началото на сезона.

Във Ферари започнаха преговори с двамата пилоти

Следват Шарл Леклер с 19 милиона долара (14+5 милиона бонуса) и Ландо Норис с 15 милиона, от които само 5 милиона са заплата. При Перес и Норис се наблюдава схемата за по-ниска основна заплата и по-големи премии и бонуси - това години се практикуваше в Ред Бул по времето на Себастиан Фетел и Марк Уебър.

Голям спонсор напусна Мерцедес заради Макларън

Място в топ 10 намират още Карлос Сайнц, Ферари (8+6 милиона), Джордж Ръсел, Мерцедес (4+5 милиона), Пиер Гасли (5 плюс 3 милиона долара) и Оскар Пиастри (Макларън), също с 8 милиона долара, където заплатата е 3 милиона долара.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти