Александър Василев: Искам да се възползвам от това, че ITF ме забеляза

Тенисистът Александър Василев от "Тенис клуб 15-40" се насочва с увереност към ново предизвикателство. Той беше избран в отбор на ITF и ще участва най-напред в тридневен лагер в Мексико заедно с други талантливи състезатели, а след това ще играе и в три турнира в Мексико и САЩ.

Василев, който е на 16 години, влезе в топ 100 при юношите, като в момента е 95-и, а отделно има и две точки за световната ранглиста за мъже. Той постигна най-големия си успех през лятото, когато спечели турнира от втора категория в Кастрикум, Нидерландия.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Как се чувстваш преди заминаването?

- Много добре. Работихме сериозно с отбора и с треньорите и съм подготвен за лагера и за трите турнира. Психически се чувствам стабилно. Починах си след последните турнири и нямам търпение за предстоящото турне в Мексико и САЩ.

С какво тези турнири са по-различни и важни?

- За мен са много важни, защото са първите от сериите J500, в които ще участвам. Отделно имат голямо значение и за началото на другата година, за шлемовете, за моя ранкинг като цяло. Ако покажа добра игра, това ще помогне много за развитието ми.

С каква нагласа се насочваш към това предизвикателство?

- Въодушевен съм, има вълнение за това, което ще ме очаква там. Трябва да съумея да превърна емоциите в мотивация и да се представя по най-добрия начин.

Каква полза очакваш да извлечеш от лагера и трите турнира?

- Това ще ми е първото пътуване извън Европа, така че е нова крачка, с която трябва да се справя. Искам да науча много. Мачовете ще са по-силни, което се надявам да ми е от полза, за да натрупам опит и да развия играта си. Там ще играят силни съперници, ще има играчи от топ 10 при юношите. Нивото ще е високо, но смятам, че съм готов да отговоря на него.

Три седмици тренирах в София, имах целенасочена подготовка с треньорите ми в "Тенис клуб 15-40". Работата мина добре - и на корта, и във фитнеса. Работихме върху краката, издръжливостта, върху всеки детайл. Защото, например, заради влагата понякога се получават крампи и трябва да си подготвен. Всяко нещо трябва да се вземе предвид. И тук е ролята на екипа ми и на клуба, за което съм много благодарен, защото с професионализма си ме подкрепят и ми дават добра основа.

Радвам се, че съм здрав физически. Имах лека травма на китката, но в последните десет дни всичко беше наред.

Вниманието ти е изцяло към това пътуване, но скоро след него идва новият сезон. Какво ще е важно за теб през него?

- Ще имам предсезонна подготовка, а следващият сезон ще започне на 6 януари. Гледам към Australian Open, което ще е друго ново нещо за мен, но пък е заслужено, защото с екипа ми работим упорито.

Още от Тенис

Виж всички