Ига Швьонтек иска по-добри условия за жените в тениса

Полякинята Ига Швьонтек заяви, че тя и колежките й са обединени в стремежа си да получат по-добри условия от Женската тенис асоциацията (WTA), администрираща спорта при дамите. Те търсят всякакви подобрения, които могат да им бъдат предоставени от регулаторния орган на женския тенис, включително увеличение на наградните фондове и общото благосъстояние.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

"Не сме доволни от някои неща, започна Швьонтек в Канкун", където участва във Финалния турнир на WTA.

Някои състезателки вече очертаха точките, по които ще искат ново споразумение в писмо до главния изпълнителен директор на WTA Стив Саймън и по време на две срещи с ръководството. Сред темите бяха гарантиран доход и покритие за отпуск по майчинство и отсъствия поради контузии. Също така има и точка с възражение срещу планирана промяна в правилата за задължително участие в турнири.

"Чувствам, че всичко сякаш се основава на желанието ни да имаме повече и повече, но не и да се грижим за нашия комфорт и здраве. Има някои неща, които WTA може да промени в наша полза без никакво въздействие върху самата организация и вече направени договорки с домакините. И това трябва да се уточни, не виждам проблем. От тези точки трябва да се започне, а след това ще видим", каза още полякинята.

От своя страна Стив Саймън отговори на състезателките с писмо. В него той посочва, че работните групи, включващи представители на борда на WTA, турнирния съвет и Съвета на играчите, "са в процес на преразглеждане на графика и турнирните стандарти" и очаква техните предложения да пристигнат до края на месец ноември. Но в писмото има и емоционален момент, подсказан от Саймън, който изказва опасения заради нарастващото разочарование при тенисистките, както и прекалено големия брой срещи при дамите, които се провеждат около полунощ.

"Аз, Коко Гоф, Онс Жабюр - ние сме наистина, наистина обединени и смятаме, по същия начин", каза още полякинята. "Така че повечето от нас, и младите, и по-възрастните, всички знаем, че някак не е добре да имаме толкова задължителни турнири. И затова искаме наистина да окажем влияние върху WTA".

След което се спря на липсата на зрители на мача й с Гоф и обясни, че причина за това е късното начало, късното обявяване та мястото на провеждане и лошия маркетинг. Временният твърд корт, поставен на голф игрище, беше критикуван от Швьонтек и други играчи, както за качеството му, така и за това, че е достъпен само за тренировки преди турнира точно преди началото на състезанието.

Последна към думите й се присъедини и Арина Сабаленка. Беларускинята, която е номер 1 в момента, поиска още едно ниво нагоре уважение. А Маркета Вондроушова заключи: "Чувствам, че сега можем да използваме гласа си и трябва да го направим".

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти