Рованпера с втора поредна титла в WRC

Кале Рованпера и навигаторът му Йоне Халтунен (Тойота) спечелиха днес за втори пореден път световната рали титла, след като двамата завършиха на второ място в рали „Централна Европа”, предпоследен кръг от сезона в WRC.

Преди това състезание Кале имаше аванс от 31 точки пред съотборника си Елфин Еванс, но през уикенда уелсецът вървеше постоянно зад Кале, а вчера катастрофира в 11-ата отсечка и отпадна, което на финала днес означаваше, че Кале е отново шампион.

Нювил начело в рали „Централна Европа”, Рованпера е на 4 отсечки от титлата

Преди година Рованпера стана най-младият световен шампион в историята на WRC, а днес е вече в компанията на легендарни пилоти като Карлос Сайнц, Валтер Рьорл, Мики Биазион и Маркус Грьонхолм, които също имат по две титли.

Рали „Централна Европа” беше спечелено от Тиери Нювил (Хюндай), който завърши с аванс от почти една минута пред Кале, като белгиецът поведе в същата 11-а отсечка, преди старта на която Рованпера разбра, че Еванс е катастрофирал. Трети остана победителят от рали „Чили” Ойт Танак (Форд М-Спорт), за когото това е втори пореден подиум в последните две ралита.

Нювил записа втората си победа за годината и общо 19-а в кариерата му в WRC, а сезонът в WRC завършва през ноември в рали „Япония”.

Класиране при пилотите в WRC след рали "Централна Европа"
Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти