Какъв малшанс! България аут от Евро 2024 заради Гибралтар

Колкото и странно да звучи предвид слабото ни представяне в евроквалификациите, но България все още има минимален шанс да участва на Евро 2024.

За целта три от четирите тима на Люксембург, Гърция, Косово и Казахстан трябва да извоюват квота през евроквалификациите. Шансовете на четворката са минимални, но все пак математически съществуват. Ако това се случи, ние ще играем за последната евроквота, но през Лигата на нациите, тъй като завършихме на второ място в група 4 от Лига “С”, където бяхме с отборите на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.

Но предвид развитието на евроквалификациите, подобен сценарий изглежда почти невъзможен.

Не така щяха да стоят нещата, ако бяхме спечелили гостуването си на Гибралтар. Срещата между двата национални отбора завърши 1:1, което бе и единствената точка на съперника в групата. 

Сега става ясно, че равенството ще ни струва твърде скъпо, защото именно загубата на тези две точки ще ни изхвърли окончателно от Евро 2024. Ако бяхме победили, то тогава ставахме най-добрият втори отбор от четирите групи в Лига “С”. Това означава, че щяхме да вземем мястото на класиралия се през евроквалификациите състав на Турция и да се изправим в преки сблъсъци срещу Гърция, Казахстан и Грузия за последното вакантно място за Евро 2024.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти