Евро 2028 без два от най-емблематичните стадиони в света, едно от съоръженията е напълно изоставено

Вчера стана ясно, че Великобритания и Република Ирлания ще домакинстват по-следващото Европейско първенство през 2028-а година. Британците имаха голямо желание да домакинстват голям футболен форум от доста време, но до този момент кандидатурите им се проваляха поради една или друга причина. Те все пак получиха полуфиналите и финала на Евро 2020, провело се година по-късно, което пък ще остане в историята със загубения от “трите лъва” финал от Италия на “Уембли”. Именно един от най-емблематичните стадиони ще е един от основните домакини и на Евро 2028.

Официално: УЕФА обяви домакините на Евро 2028 и Евро 2032

Ето и другите съоръжения, които се очаква да приемат двубоите от първенството. Те са в четирите страни, от които се състои Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, както и столицата на Република Ирландия - Дъблин.

“Хемпдън Парк”, Глазгоу, Шотландия, 52, 032 седящи места

“Сейнт Джеймсис Парк”, Нюкасъл, Англия, 52, 305 седящи места

“Кейсмънт Парк”, Белфаст, Северна Ирландия, 34, 500 седящи места (съоражението в момента е напълно изоставено, а обновяването му трябва да започне през следващата година, а по официални данни то ще струва около 110 милиона паунда)

Премиерът на Англия е щастлив, че страната му ще е домакин на Евро 2028

“Авива Стейдиъм”, Дъблин, Република Ирландия, 51, 711 седящи места

“Брамли-Муур Док”, Ливърпул, Англия, 52,679 седящи места (новият стадион на Евертън, който все още е в процес на изграждане, но се очаква да влезе в експлоатация от началото на следващия сезон. Името на съоражението най-вероятно също ще бъде променено преди да влезе в употреба)

“Етихад”, Манчестър, Англия, 61 хиляди седящи места

“Вила Парк”, Бирмингам, Англия, 52, 190 седящи места

“Принципалити Стейдиъм”, Кардиф, Уелс, 73, 952 седящи места

“Уембли”, Лондон, Англия, 90, 652 седящи места

“Тотнъм Хотспър Стейдиъм”, Лондон, Англия, 62, 322 хиляди седящи места

Прави огромно впечатление отсъствието на два от най-емблематичните стадиони не само в Англия, но и за световния футбол - “Анфийлд” и “Олд Трафорд”. 

В общи линии и двете съоражение стават жертва най-вече на работата на своите градски съперници, тъй като отпадат именно поради по-съвременните съоражения на Евертън и Манчестър Сити, които ги изместват съответно в двата града, тъй като единствено столицата Лондон ще има два стадиона, които ще домакинстват срещи от Евро 2028.

Още от Футбол свят

Виж всички