Швьонтек подкрепи новото правило за турнирите в Азия

Заемащата втора позиция в световната ранглиста по тенис за жени Ига Швьонтек (Полша) подкрепи повторното въвеждане на разпределението в схемите на турнирите от WТА В Азия според представянето, казвайки, че това позволява на играчите, които са достигнали до полуфиналите на даден турнир да починат и да се подготвят за следващия.

Според правилото, Джесика Пегула, Мария Сакари, Анастасия Павлюченкова и Вероника Кудерметова започнаха участието си на турнира в Пекин директно от втория кръг след като играха на полуфиналите в Токио през миналата седмица.

Обикновено това се прилага за най-високо поставените тенисисти, но правилото за представянето означаваше, че Швьонтек, която отпадна на четвъртфиналите в Токио, стартира от първия кръг в Пекин.

Водачката в световната ранглиста и третата в света Коко Гоф също започнаха от първия кръг, тъй като не бяха играли от Откритото първенство на САЩ насам.

"Не съм се задълбочавала много в правилото, защото това все още са първите турнири, които играя и е възможно да бъде приложено. Но това е нещо, което се прилагаше в тура дълго време. Мисля, че е умно, защото обикновено, когато съм имала турнири, в които играя до края, знам какво е да бързаш за следващото състезание и да нямаш време за почивка и подготовка. Така, че мисля, че правилото е ОК и има смисъл", коментира Ига Швьонтек.

Арина Сабаленка обаче не бе много доволна от правилото, което се прилагаше няколко пъти от 2009-а насам, казвайки, че не е приемливо за по-ниско ранкирани състезатели заради успех в по-слаби турнири вместо да се приложи за тези, които са спечелили точки за ранглистата на топ турнирите.

Надпреварата в Токио беше от сериите УТА 500, а тази в Пекин е от сериите УТА 1000.

Елена Рибакина се оттегли от турнира в Токио през миналата седмица, позовавайки се на фитнес причини, дни след като заклейми УТА за въвеждането на правилото.

Още от Тенис

Виж всички