Сърбия сменя Хърватия за Световното по крос кънтри през 2024 г.

Световното първенство по крос кънтри през 2024 г., което първоначално трябваше да се проведе в Хърватия, сега е възложено на сръбската столица Белград. Надпреварата ще се проведе на 30 март догодина. Световният съвет по лека атлетика присъди отново първенството, след като реши, че подготовката в Медулин и Пула в Хърватия за домакинство на събитието на 10 февруари “не е напреднала достатъчно“.

Това ще бъде второто световно първенство по лека атлетика, на което домакин ще бъде Белград в рамките на две години. През 2022 г. в сръбската столица се проведе Световното първенство по лека атлетика в зала.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу коментира: “Белград се утвърждава като надежден домакин на състезания от световна класа. След едно запомнящо се Световно първенство на закрито през 2022 г. ние сме уверени, че организацията на нашето Световно първенство по крос кънтри през 2024 г. е в сигурни ръце.“

През годините Белград е организирал множество големи състезания по лека атлетика, включително Европейското през 1962 г., Европейското първенство по крос кънтри 2013 г., Европейското първенство в зала през 2017 г. и Балканското първенство през 2017 г.

Световното първенство по крос кънтри през 2024 г. ще се проведе в Парка на приятелството, до река Дунав в сърцето на Белград, където се проведе и континенталният форум през 2013 г.

Освен това Съветът одобри датите за Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. през 2026 г. в Юджийн, Орегон, което ще се проведе от 4 до 9 август, както и за Световното първенство по шосейно бягане през 2026 г. в Копенхаген, насрочено за 19 до 20 септември.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти