Ига Швьонтек: Основната ми цел, не е да преследвам точки за ранглистата

Полякинята Ига Швьонтек заяви, че загубата на лидерската позиция в световната ранглиста е била като падането на товар от раменете й. 22-годишната тенисистка иска да се концентрира върху подобряването на играта си и не просто да преследва точки през продължителния сезон.

Швьонтек наследи първото място в класацията при жените след отказването на австралийската Ашли Барти през април 2022-а и го запази в следващите месеци, печелейки още три титли от Големия шлем след пробива си на Откритото първенство на Франция през 2020 година. Тя прекара 75 седмици на върха, но през миналия месец отстъпи позицията на Арина Сабаленка от Беларус.

"Мисля, че сега е малко по-лесно да се върна към настройката да преследвам някого, защото това правим през целия си живот", каза втората в световната ранглиста Ига Швьонтек, на която предстои мач на старта на турнира в Пекин в понеделник срещу Сара Сорибес Тормо.

"Само един може да бъде номер 1 и смятам, че ми беше трудно да свикна с това през миналия сезон. Честно казано, няма голямо значение за мен, защото след Откритото първенство на САЩ знаех, че ще сляза на второ място. Спрях да мисля за класацията, защото почувствах, че това е голям товар за мен. Вече мога да се концентрирам повече върху работата и да си върна спокойствието и нормалния ритъм на тренировките", добави полякинята.

"Основната ми цел e да правя някои неща на корта различно що се отнася до техника и тактика, да се развия като играч, а не толкова да преследвам точки за ранглистата", каза още Швьонтек.

Още от Тенис

Виж всички